Újabb segítség a sertéstartóknak

Agro Napló
Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukció is segíti a sertéstartókat – közölte a  mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, megjegyezve: a takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium (AM) a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött – közölte lapunkkal az AM.

Feldman Zsolt bejelentése szerint a sertéstartók számára összesen 4 milliárd többletforrást biztosít az agrártárca az év végén, így idén rekordösszegű, 20,8 milliárd forint állatjóléti támogatás segíti az ágazatot.

A részleteket sorolva az államtitkár kiemelte: a sertéságazat támogatására a sertéshízó és tenyészkoca állatjóléti intézkedésekre 2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Első körben a tárca a sertéshízó állatjóléti támogatás keretösszegét 1,2 milliárd forinttal növelte, újabb döntéssel pedig annak mértékét további 2 milliárddal megemeli.

Ezen kívül - a tavalyi évtől eltérően - a 2021/2022-es támogatási év II. negyedévi kérelmei esetében - az átmeneti támogatás keretében működő állatjóléti támogatás forráskeretéből 800 millió forintot még az idén kifizetnek a sertéstartóknak. A tenyészkoca állatjóléti támogatás esetében a tárca a 2021-es támogatási év III. negyedévi kérelmeinek tárgyévi kifizetésének megkezdését is tervezi, az előrehozott kifizetés további segítséget nyújt a sertéstartóknak.

A sertéságazat megsegítése érdekében egy új hitelkonstrukció kidolgozását is megkezdte az Agrárminisztérium - közölte Feldman Zsolt. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020-hoz kapcsolódóan kiemelt, 100 dzázalékos kamat-, kezességi díj-, és költségtámogatás nyújtását tervezi a tárca, kifejezetten a sertéságazat részére.

A kiemelt támogatással az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében a KKV minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a KKV-k maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű, azokon belül 3 éves türelmi idejű kamat és költségmentes forgóeszköz hitelhez juthatnak. A kedvezményes hitelösszeg a termelő sertésállományával arányos mértékű lehet - mondta az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!