MENÜ

Újabb települést ért el a madárinfluenza

Agro Napló 2023.03.27.

Nógrád vármegyei lúdtelepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nébih. Az állomány leölése folyamatban van, a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság.

 

A Nógrád vármegyei Cered településen található, 5 176 tenyészludat tartó telepen az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodnia betegségre. Végül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Tekintettel arra, hogy mindkettő körzet átnyúlik az országhatáron, és szlovákiai területeket is érint, ezért az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot.

A fenti eset is alátámasztja, hogy a vírus az ország – madárinfluenza szempontjából –alacsonyabb kockázatú területein is megjelenhet, ezért a hazai állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak, ide kattintva.

 

(Forrás: Nébih)