2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb ügyekben segítik a NAK falugazdászai a gazdákat

Agro Napló
Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) feladatainak köre, a köztestület mintegy 600 fős országos falugazdász-hálózata újabb ügyek intézésében segíti a kamarai tagokat – közölte a NAK az Agro Naplóval.

Az agrárkamara végzi január 1-jétől a családi gazdaságok nyilvántartását; emellett átvett a mezőőr-szolgálattal, a hegyőrségekkel és a meg nem művelt mezőgazdasági területek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat is.

Az múlt év végén több olyan jogszabály-módosítás történt, amellyel újabb, a mezőgazdasággal szorosan összefüggő, specifikus agrárigazgatási feladat került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK). Az agrárkamara határozott szándéka, hogy a gazdálkodók válláról minél több bürokratikus terhet vegyen le. Ezzel is segítve azt, hogy nekik csak a termeléssel, értékesítéssel kelljen foglalkozniuk. A mezőőri szolgálat szakmai felügyeletének átvételével pedig a mezőgazdasági érdekek kerülnek fokozottan előtérbe.

A már decemberben a Magyar Közlönyben is megjelent a jogszabály-módosítások szerint a NAK látja el – a járási hivatalok helyett – 2020-tól a családi gazdaságok nyilvántartásba vételével összefüggő feladatokat és az adataik nyilvántartásban rögzítését. Mindez országszerte mintegy 23 ezer családi gazdaságot és annak mintegy 80 ezer tagját érinti – a NAK területileg illetékes megyei igazgatóságai illetve mintegy 600 falugazdásza áll rendelkezésükre az ügyeik intézésében.

A köztestület, mezőgazdasági igazgatási szervként átveszi a mezőőri szolgálatok nyilvántartását is, a mezőőrök szakmai felügyeletét, valamint a – települési önkormányzat által létesített – mezei őrszolgálat és a – hegyközség által létrehozott – hegyőrség megalakításához, fenntartásához és működéséhez nyújtandó állami hozzájárulás iránti kérelem elbírálásával összefüggő feladatokat.

Mindemellett a jövőben a NAK vezeti a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeire és szabályaira kiadott jogszabályban foglaltaknak megfelelően a meg nem munkált termőföldterületek nyilvántartását is, amelyről információt szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára.

A családi gazdaságok nyilvántartásával kapcsolatos, kötelezően alkalmazandó nyomtatványok elérhetőek a Nébih-portálja mellett az agrárkamara honlapján is (kérelem a családi gazdaságok nyilvántartásba vételéhez; a nyilvántartásba bejelentett adatok módosítása; törlés iránti kérelem; szerződésminta családi gazdaság létrehozásához).

Az agrárkamara tájékoztatása emlékeztet: a köztestület falugazdászai számos szakterületen támogatják az országosan mintegy 400 ezer fős tagság munkáját, például 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzésében segítették a gazdálkodókat. 

A Nemzeti Agrárgazdasági elkötelezett abban, hogy tagjai versenyképességének növelését gyakorlatorientált szolgáltatásokkal támogassa, amelyeket folyamatosan fejleszt, bővít. A NAK gazdatámogató hálózata számos téren segíti a tagságot. A falugazdászok többek közt gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárási káresemények felmérésében, igazolásokat állítanak ki.

Emellett egyebek közt ingyenesen végzik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést – ezzel eddig mintegy egymilliárd forintot spórolva meg az ország gazdálkodóinak. A NAK számos más szolgáltatást is vezetett be a közelmúltban a gazdák számára, és továbbiakat is tervez.

A tagok internetes piackeresőt is találnak a kamara honlapján, valamint megújult a NAK növényvédelmi portál. Az elmúlt évben a NAK a tagjainak több mint 50 ezer hektárra készített tápanyag-gazdálkodási tervet, emellett kedvező feltételekkel kínál laboratóriumi talajvizsgálati szolgáltatást.

A MOL-NAK partnerkártya segítségével a kamara tagjai kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot, illetve a NAK biztosításközvetítési szolgáltatása előnyös növény-, géptörés- és mezőgazdasági vagyonbiztosítási lehetőséget nyújt. Mindemellett felnőttképzés is szerepel a kamara szolgáltatásai közt, szakma-specifikus ismereteket adva a tagoknak – tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!