Újraindul a komlótermesztés

Agro Napló
Az első növények Kastélyosdombón való elültetésével újraindul komlótermesztés Magyarországon, egyelőre a Heineken és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közös programjaként. Az agrárminiszter siker esetén további ültetvények létesítését is támogatná.
MTI fotó: Varga György

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültetnek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen. A jövőre várható kéttonnás termést a Heineken piaci áron felvásárolja és felhasználja a sörkészítéshez.

A komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását - mondta Nagy István agrárminiszter az eseményen. Szavai szerint a komlótermesztés munkát ad hátrányos helyzetű embereknek; azt mondta: jó emberek, jó cél érdekében képesek összefogni, és olyan értéket teremteni, amely alapjaiban változtathatja meg egy közösség, környék, táj gazdasági tevékenységét, megélhetési körülményeit.

Jelezte, hogy januárban 40 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg élelmiszeripari vállalkozások számára, a keretösszegből akár a kastélyosdombói komló szárításához, pelletálásához is lehet támogatást nyerni, segítve annak késztermékként való értékesítését.

A Heineken tájékoztatása szerint a cég hajlandó a Kastélyosdombón eredetileg tervezettnél is több komlót vásárolni, ezért minden adott ahhoz, hogy a község és környéke felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon - fogalmazott a tárcavezető.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója az MTI tudósítása szerint azt hangsúlyozta: a komlótermesztéssel "új területre merészkednek", de bármit is tesznek, azt mindig annak figyelembevételével teszik, hogy segítsenek az embereken. Jövedelemkiegészítéshez juthatnak azok, akik bekapcsolódnak a komlótermesztésbe - mondta. Kitért rá, a segélyszervezet azért hozott létre és működtet Kastélyosdombón családok átmeneti otthonát, indított szociális vállalkozást, hogy a hátrányos helyzetű embereknek ne csak apró dolgokban nyújtsanak segítséget, hanem hozzájáruljanak sorsuk jobbra fordulásához. Jelezte, hogy az otthon számos egykori lakója "kiköltözött a faluba", integrálódott, megállja a helyét, de ennek akkor van értelme, ha meg tudják oldani a visszafoglalkoztatásukat.

Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója különleges lehetőségnek nevezte, hogy a söripari cég részt vehet a komlótermesztés magyarországi újraindításában, mint egy várhatóan hosszú távon is fenntartható tevékenységben, segítve rászorulók foglalkoztatását, valamint egy elmaradott térség felemelkedését. Szólt arról, hogy a cégnek fontosak a magyar alapanyagok és a magyar gazdákkal való jó együttműködés. Példaként hozta fel, tevékenységük során magyar meggyet és bodzát is felhasználnak.

Bízom abban, hogy a komlópalánták elültetése az első lépés egy nagyon sikeres, széles körben elterjeszthető, minél több krízishelyzetbe kerülő családnak kiutat mutató modell elterjedésében - fogalmazott Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a kormányfő felesége. A program legfőbb erényének nevezte, hogy átmeneti helyett állandó, stabil megoldást, az értékes élet esélyét kínálja az ide költöző családoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Forrásbővülés a komlótermesztésben

Forrásbővülés a komlótermesztésben

Az agrárminiszter, hatáskörében eljárva több jogcím támogatási keretét is megemelte és így többek között forrásbővítés lesz a hazai komlótermesztésben...

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!