MENÜ

Újraindul szeptemberben a NAK inkubációs programja

Agro Napló 2020.08.10.

Ez év szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor program, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot várhatóan meghódító megoldásaikon, a programba augusztus 30-ig lehet jelentkezni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapunkkal.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminal támogatásával 2019-ben elindította a NAK TechLab startup inkubációs programot, ahol tehetséges fiatal fejlesztők kapnak szakmai támogatást az agrár technológiák kifejlesztéséhez és piacra segítéséhez.

A NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az iparágat és a piacot. A résztvevő startupok üzleti képzések, intenzív workshopok során, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva hozhatják lendületbe fejlesztésüket. Az inkubációs folyamatot a Demo Day zárja a harmadik hónap végén, ahol a sikeres projektek az agrárium döntéshozói előtt mutatkozhatnak be, így akár más vállalatokkal és befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnek.

A programhoz olyan nagyvállalatok csatlakoztak konkrét kihívások és elvárások megfogalmazásával, mint az Auchan Retail Magyarország, az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport, a Corteva Agriscience, KITE Zrt., a SIÓ-Eckes Kft. vagy a Syngenta Magyarország. A három hónapig tartó programba bevont piaci szereplők kiemelkedő szerepvállalása megteremti a gyakorlatias és valós piaci problémák azonosítását, ezzel biztosítva a fejlesztések piacorientáltságát.

Az inkubátor programban különböző szolgáltatásokat is kapnak a résztvevő startup csapatok; az Agrártudományi Kutatóközpont kutatási lehetőséget biztosít; technológiai partnereként a Vodafone a Narrowband IoT – a dolgok (a tárgyak) keskenysávú internete – fejlesztésekhez nyújt szakértői és fejlesztői hátteret, kiterjedt értékesítési hálózatával pedig támogatja az érett megoldások elterjedését​. A program időtartama alatt a három NASA-tudós által 2010-ben alapított, a világ legnagyobb képalkotó műholdjainak flottáját üzemeltető Planet hozzáférést biztosít ​azoknak a startup csapatoknak, akik műholdképekből gyűjtenek adatot.

A startup vállalkozásokat esetleges tőkebevonással is segíti a program; a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. konzultációs lehetőséget biztosít a résztvevő csapatoknak a program idején.

A NAK TechLab inkubációs programba a már érett, bevétellel és első ügyfelekkel rendelkező innovatív vállalkozások mellett az induló fázisú, a piacra lépés, illetve a korai növekedés szakaszában lévő vállalkozások jelentkezését is várják. A jelentkezésnek nem feltétele az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység; bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a hazai mezőgazdaság fejlesztését.

A NAK TechLab hiánypótló agrármegoldásokat fejlesztő startup vállalkozásoknak biztosítunk támogató környezetet. A NAK TechLab programjaiba a startup vállalkozásokon kívül nagyvállalatokat, gazdákat, befektetőket és kisebb cégeket is bevonunk. Célja, hogy segítse a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szerkezetváltását, az agrárium modernizációját, illetve hogy az agrárszektor megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, amelyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai agrárium működését – tartalmazza az összefoglaló.

Bővebb információt Dömötör Tekla – domotor.tekla@nak.hu / +36205303243 – ad az érdeklődőknek.