Uniós kezességvállalás a kkv-k likviditásáért

Agro Napló
Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport bejelentette, hogy 8 milliárd eurót (mintegy 2800 milliárd forintot) mobilizál a bajba került kis- és középvállalkozások számára – jelentették be április elején Brüsszelben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információja szerint az Európai Bizottság (EB) és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport közölte, hogy 1 milliárd eurót, mintegy 350 milliárd forintot – nyitott az EU költségvetéséből az Európai Stratégiai Beruházási Alaphoz (ESBA) kapcsolódóan, amely garanciaként szolgál majd az Európai Beruházási Alapnak (EBA). A döntést követően az EBA különleges garanciákat bocsáthat ki a bankok és más hitelezők ösztönzése érdekében, hogy likviditást biztosítson legalább 100 000 európai kis- és középvállalkozásnak, amelyeket a koronavírus-járvány gazdasági következményei sújtanak. A rendelkezésre bocsátható becsült finanszírozás így eléri a 8 milliárd eurót.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a válság ezeket a vállalatokat sújtja leginkább, viszont a bankok is érzékelik a kockázat hirtelen növekedését, és a hiteleket támogató uniós kezességvállalás hiányában vélhetően nem sok tényező ösztönözné őket arra, hogy kölcsönt nyújtsanak a kkv-knak.

A kihirdetéstől kezdve az EBA az ESBA-val támogatott garanciákat kínál szándéknyilatkozat-felhívás útján több száz pénzügyi közvetítő számára, amelyek bankokból és alternatív hitelezőkből állnak. A kezességvállalásról elmondható, hogy egyszerűsített és gyorsabb hozzáférést biztosít az EBA garanciához, magasabb kockázati fedezetet nyújt – az egyes hitelek potenciális veszteségeinek 80 százalékáig – az általános 50 százalékkal szemben. Ez a garanciavállalás a forgótőke-hitelekre összpontosít, valamint rugalmas feltételek alkalmazását teszi lehetővé, például: a halasztást, az átütemezést, a hiteltörlesztési moratóriumot.

A jelenlegi EBA-megállapodásokkal rendelkező pénzügyi közvetítők kérésre azonnal hozzáférhetnek az új garanciákhoz, a kkv-k közvetlenül a helyi bankokhoz és a hitelezőkhöz fordulhatnak, a folyósítás pedig akár már áprilisban megkezdődhet. Bővebb információ az intézkedésről az Európai Bizottság honlapján olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!