Uniós vita az import műtrágyák dömpingellenes vámjairól

Agro Napló
Az Európai Bizottság dömpingellenes vámokat tervez kiszabni az import műtrágyákra. A Copa-Cogeca viszont ellenzi ezt – olvasható a nak.hu portálon.

Az Európai Bizottság március 20-i hatállyal dömpingellenes vámot vetne ki az Oroszországból, Trinidadból és Tobagóból, valamint az Egyesült Államokból származó karbamid- és ammónium-nitrát (UAN) keverékeinek behozatalára. A tervet Arthur Braam, az EB Kereskedelmi Főigazgatósága kereskedelmi védelmi eszközökkel foglalkozó ágazati vezetője által jegyzett levelében jelentették be az iparági érdekelt felek számára.

A vámtétel az érintett vállalattól függően 39,3, illetve 31,9 százalék lesz Oroszország esetében, 16,3 Trinidad és Tobago, valamint 22,6 százalék az Egyesült Államok esetében, amelyek mindegyike egyenértékű a „kárkülönbözettel”, amivel – a Bizottság szerint – az uniós iparág az import miatt szembesül. Az EB a 2017. július 1-től 2018. június 30-ig terjedő időszak dömpingre és kárra vonatkozó vizsgálata után hozta meg ezt a döntést.

A Copa és a Cogeca határozottan ellenzi ezt a tervet, mivel a Bizottságnak figyelembe kellett volna vennie a gazdálkodóknak jelentett többletköltségeket és ellensúlyoznia kell azokat az európai műtrágyagyártók számára jelentett esetleges előnnyel. A Copa és a Cogeca szerint a vámok kivetésének jogi feltételei nem teljesülnek, és azt bizonygatják, hogy a vizsgált időszakban az UAN-árak bármely csökkenése a világpiaci trendek miatt következett be.

Pekka Pesonen főtitkár elmagyarázta, hogy „a műtrágyák az európai gazdálkodók inputköltségeinek messze a legnagyobb részét jelentik”, megjegyezve, hogy „egyedül az UAN tudja kitenni a gazdaságok működési költségeinek akár 30 százalékát Európában”. A vámok költségét közvetlenül a gazdálkodókra hárítanák át.

A gabonafélék munkacsoportjának elnöke, Jean-François Isambert elmondta, hogy a nitrogénműtrágya-árak az elmúlt hónapokban már jelentősen nőttek az EU-ban, hangsúlyozva, hogy „a javasolt dömpingellenes vámok körülbelül kétmilliárd euróval növelnék ezeket a költségeket egy ötéves időszak alatt”. Hozzátette, „legyünk reálisak, ezeket a többletköltségeket soha nem fogják továbbhárítani az agrár-élelmiszerláncban, és ismét a gazdálkodóknak kell megfizetniük az árat, ha ilyen dömpingellenes vámokat alkalmaznak”.

A Kereskedelmi Főigazgatóságnak címzett (március 21-i keltű) levelében Pesonen felszólított a dömpingellenes vizsgálat abbahagyására bárminemű vámok kivetése nélkül. A 6 oldalas levelezés – beleértve 3 oldalnyi magyarázó mellékletet – hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a gazdálkodók versenyképes áron férjenek hozzá a műtrágyakészletekhez, és elmagyarázza, hogy bármilyen vám ellentétes lenne az EU érdekeivel a jövedelmekre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt.

Az Európai Bizottság növény-egészségügyi referencia laboratóriumokat jelöl ki

A Bizottság március 27-én kijelölte az első növény-egészségüggyel foglalkozó referencia laboratóriumokat. Ezek támogatni fogják az uniót a szabályozott meglévő és kialakuló kártevők diagnosztizálásában, hozzájárulva a gyorsabb és célzottabb beavatkozáshoz a probléma kezelése érdekében. Három referencia laboratóriumot a francia Élelmiszer-, Környezeti és Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Ügynökség (ANSES) vezet, nevezetesen a rovarokkal és atkákkal foglalkozó referencia laboratóriumot, amely magában foglalja az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökséget (AGES) is, valamint a fonálférgekkel foglalkozó referencia laboratóriumot a Flandriai Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszeripari Kutatóintézettel (ILVO, Belgium) együtt, továbbá a gombákkal és oomicetákkal foglalkozó referencia laboratóriumot.

Két referencia laboratóriumot a Holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság - Nemzeti Növény-egészségügyi Referencia Központ (NVWA-NRC) vezet. A vírusokkal, viroidokkal és fitoplazmákkal foglalkozó referencia laboratórium magában foglalja a Növényvédelmi és Tanúsítási Kutatóközpontot (CREA-DC (DIALAB), Olaszország) és a Nemzeti Biológiai Intézetet (NIB, Szlovénia) is. A baktériumokkal foglalkozó referencia laboratórium magában foglalja a belgiumi ILVO-t, a szlovéniai NIB-t és az olaszországi Növényvédelmi és Tanúsítási Kutatóközpontot (CREA-DC (DIALAB) is. A referencialaboratóriumok feladata, hogy a hivatalos növény-egészségügyi laboratóriumok által alkalmazott módszerek egységes gyakorlatát magas színvonalon előmozdítsák, összehangolt segítséget nyújtva és hozzájárulva a bevált gyakorlatok terjesztéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!