Útmutató a tartósan vízhiányos öntözéshez

Agro Napló
Útmutatót készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal történő rendkívüli öntözési célú vízhasználat igénybevételéhez, hogy az aszály a vízhiányos időszakban is mesterséges vízpótlással (öntözéssel) elkerülhető legyen.

A hidrometeorológiai viszonyokra hivatkozva – az Agrárminisztérium (AM) kezdeményezésére – a belügyminiszter ez év április 20-diki hatállyal kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot. A vízhiányos időszakban mesterséges vízpótlással (öntözéssel) az aszály ugyanis még elkerülhető. A tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Ez pedig nagy segítség a termelőnek többek közt a kelesztő öntözésnél.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár, azaz 1200 köbméter hektáronkénti vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre, legfeljebb - megszakítás nélkül - egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz – azaz az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz – írásban kell bejelenteni. A bejelentéhez csatolni kell a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (a területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is.

A rendkívüli öntözéshez gyors megoldás lehet a traktor meghajtású mobilszivattyúk alkalmazása, a vízszállításhoz pedig a gyorskapcsolású öntöző csövekből, valamint flexibilis felcsévélhető tömlőből épített szállító szárnyvezetékek kihelyezése. Számításba jöhetnek továbbá a mobil- és a csévélődobos öntözőberendezések, az öntöző konzolok, illetve a szalagos öntözőcsövek, valamint a gyorsan kiépíthető szalagcsepegtető rendszerek.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról a NAK egy útmutatót készített, amely elérhető a köztestület internetes portálján, a „kézikönyvek, tájékoztatók” menüpont alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!