V4 + 4 agrárminiszteri találkozó Csehországban

Agro Napló
Az élelmiszerláncban előforduló csalások problémáját, a tejszektor jelenlegi helyzetét, valamint a talajkezelés legfontosabb kérdéseit vitatták meg Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Szlovénia, Románia és Ausztria képviselői a V4 + 4 agrárminiszteri találkozón a csehországi Ceske Budejovicében.

Az eseményen a földművelésügyi tárcát Nagy István parlamenti államtitkár képviselte. A tejszektor aktuális helyzetével kapcsolatban a delegációk  azonnali intézkedést sürgettek az Európai Bizottság részéről, a szeptember 7-én tartandó rendkívüli Agrártanácson a tagállamok közös fellépéssel szándékoznak érdemi megoldást találni a gazdálkodók helyzetének orvoslására. Az élelmiszerláncban történő csalások visszaszorítása érdekében a résztvevők kiemelték a határokon átnyúló együttműködés erősítését és az elektronikus rendszeren keresztül történő tagállami bejelentések fontosságát az információ áramlás gyorsítása végett. A talajerózió elleni védelem különféle lehetőségeinek megvitatására szakértői fórum összehívását szorgalmazták.

Örvendetes, hogy a 2013-ban kirobbant lóhúsbotrány óta az Európai Bizottság is kiemelt ügyként kezeli az élelmiszerhamisítás elleni küzdelmet –mondta felszólalásában Nagy István. A miniszter-helyettes hangsúlyozta, tagállami szinten hatékony fellépést a különböző szakterületeket felügyelő hatóságok együttműködésének szorosabbra fogása eredményezhet. Ennek érdekében Magyarországon számos együttműködési megállapodás köttetett az elmúlt időszakban- tette hozzá. Példaként említette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal és a Készenléti Rendőrség közösen végzett ellenőrzéseit.

Üdvözölte, hogy az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer (RASFF) mellett megkezdte működését egy, az élelmiszerhamisítással összefüggő esetek kezelésével foglalkozó nemzetközi információs hálózat, a Food Fraud Network. Ennek működtetését Magyarországon nemzeti kapcsolattartó pontként a NÉBIH látja el. Nagy István aláhúzta, hogy ez az együttműködés új szintre emelte, a korábbinál sokkal hatékonyabbá tette a tagállamok hatóságai közötti információáramlást.

Leszögezte Magyarország teljes elkötelezettséggel vesz részt az élelmiszer-hamisítás visszaszorítására irányuló közösségi ellenőrzésekben, együttműködésekben.

A tej szektor az utóbbi másfél évben globális, világméretű problémával néz szembe – jelentette ki Nagy István.  Elmondta, hogy Magyarország évek óta szorgalmazza az évtizedek óta változatlan intervenciós árak korrekcióját, és a valós termelési költségekhez történő igazítását. Ismertette, hogy hazánkban az egy főre jutó tej- és tejtermékfogyasztás elmarad az egészségesebb, uniós átlagtól. Ezért kiemelt jelentőségű az iskolatej program, hiszen a kiosztott a tej- és tejtermékek befolyásolhatják a fogyasztói szokásokat.

Nagy István arról is szólt, hogy Magyarországon közel 2,3 millió hektár víz- és szélerózió által veszélyeztetett termőföld van.  Kiemelte, hogy Magyarország fontosnak tartja, hogy az állam támogatási formákkal, képzéssel és szaktanáccsal segítse a gazdálkodók számára a talajvédő gazdálkodás folytatását mind a mezőgazdaság, mind az erdőgazdálkodás területén.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!