Vácimezős diákok sikere a párizsi versenyen

Agro Napló
2020.február 24-27. között az AM KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Vácimező) 4 tanulója és két kísérőtanára vehetett részt a SIA Paris szarvasmarha küllemi bírálat nemzetközi szakmai versenyen.

A SIA Paris a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, amellyel párhuzamosan minden évben két nemzetközi szakmai versenyt rendeznek az agrárszakképzésben tanuló diákok számára: a fiatal borászok versenyét (elméleti tudás és borbírálat) és a szarvasmarha küllemi bírálatát. 

Az idén Magyarországról a Vácimező csapata kapott meghívást Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak  ki a tanulók és két tanáruk a megmérettetésre (csak meghívott iskolák vehetnek részt). A rendezvény költségeit, a szervezést, a szállást és étkezést, a belépőket, a helyi közlekedés költségeit a Francia Mezőgazdasági Minisztérium állta. Az utazást az iskola központja, az AM KASZK fedezte, ezzel is hangsúlyozva a nemzetközi versenyeken való szereplés fontosságát.

Az indulás napján meglátogatták a Természettudományi Múzeumot, majd regisztráltak és a többi versenyzővel közösen egy hangulatos étteremben vacsoráztak.

Az első versenynapon a küllemi bíráló versenyzőknek a délelőtt még szabad volt, így ellátogattak a Notre Dame-hoz, megnézték a Bastille emlékművet. Ezt követően a versenyhelyszínen részt vettek a kötelező oktatáson és eligazításon, a házigazdák ismertették a programot, a szabályokat és két szarvasmarha részletes küllemi bírálata is megkezdődött.

Este a European Dinner programon vettek részt, Magyarország jellegzetes ízeit népszerűsítették, és ismerkedtek a többi résztvevő ország élelmiszeripari termékeivel.

A második versenynapon összesen 4 állatot bíráltak, az előzetes választás/regisztráció alapján. A diákok a tejelő fajták közül a Prim'Holstein-t, a húsmarhák közül a Limousine-t választották. A diákok a versenyen egyénileg indultak, a bírálatra mindössze egy óra állt rendelkezésre.

A küllemi bírálatra 64 versenyzőt neveztek, de az olasz csapat nem tudott eljönni, így 61 diák versenyzett. A Vácimezős diákok mindannyian a mezőny első felében végeztek, megszerezve az 5-dik (Törgyekes Gergely), a 9-dik (Mihók Attila), a 15-dik (Bakardzsiev Krisztián Rosan) és a 28-dik (Kovácsik Krisztián Ferenc) helyet.

Az eredményhirdetést követően sok más ország gratulált a diákoknak és lehetőség volt a nemzetközi kapcsolatokat is bővíteni.

Az utolsó nap az Eiffel toronyhoz látogatott el a csoport, majd tettek egy sétát a Szajna partján és megnézték a Concorde teret, a Diadalívet, a Tuileriák kertjét a Louvre gyűjteményét és sétáltak a Champs-Élysées-n.

A kísérőtanárokon kívül nagy szerepet vállalt a diákok felkészítésében a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete két küllemi bírálója, Berkó József és Sebők Tamás, valamint Szűcs Márton, a Limousin Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője.

Versenyzők: Törgyekes Gergely, Mihók Attila, Kovácsik Krisztián Ferenc és Bakardzsiev Krisztián Rosan (mindannyian 11. évfolyamos tanulók)

Kísérők: Rostás Balázs (felkészítő tanár), Covic Judit (nemzetközi kapcsolattartó)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!