2024. március 29. péntek Auguszta

Valódi, gyors és hatékony megoldás a Hajdú-Bét károsult gazdáinak megsegítésére

Agro Napló
Elkészült a Hajdú-Bét jogszabály, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a korábbihoz képest megemelt összeget, mintegy 300 millió forintos támogatást nyújt saját forrásaiból a károsult gazdálkodóknak – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A VM munkatársai folyamatosan egyeztettek a károsult gazdák képviselőivel, ennek eredményeképpen a 7500 eurónyi, mintegy 2,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik a Hajdú-Bét Rt., illetve a Novofarm Rt. élőállat-beszállítójaként (saját jogán) követeléssel rendelkeznek, vagy természetes személyek esetében annak örököse, cég esetén annak jogutódja.

Az államtitkár kiemelte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap aláírta, így várhatóan a napokban megjelenik a rendelet. Hozzátette: a jogszabály gyors és eredményes megoldás lesz, amellyel a hosszú évek óta húzódó folyamatot végre megnyugtató módon le lehet zárni. A VM úgy alakította ki a jogszabályt, hogy a már elhunyt gazdálkodók örököse is hozzájuthassanak a forráshoz.

Fontos, hogy a támogatási kérelmeket július elsejéig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A hivatal a beérkezett támogatási kérelmeket 2013. július 1-ét követően folyamatosan, de legkésőbb augusztus 19-éig bírálja el, a kérelmek feldolgozását követően, július végétől legkésőbb augusztus végéig kifizeti a támogatásokat.

A mostanáig beérkezett adatok alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük nagyságrendje mintegy 280 millió forint. Az államtitkár jelezte, hogy a tárca a 300 millió forintos keretet ki tudja bővíteni, amennyiben további jogos igényeket nyújtanak be.

Ónódiné Demeter Éva, a károsult gazdálkodók és családok képviselője köszönetét fejezte ki a tárca közreműködését abban, hogy a 10 éve tartó kálváriájuk végére pont került a jogszabály elkészülésével.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!