MENÜ

Valóra válhatnak a gyümölcsös-álmok! – Korszerű metszési technikák a MATE-n

Agro Napló 2023.02.22.

Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a MATE Kertészettudományi Intézete, melynek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, nemcsak a következő évi terméshozás megalapozása, hanem növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is.

​​​​​​​Ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető szakmai ismeretek elsajátítása szükséges. Március második fele, amikor a metszési tanfolyamot tartják, olyan időpont, amikor a dió kivételével mindegyik gyümölcsfaj fás metszésének elvégzéséhez kedvezőek a körülmények – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közleményéből az Agro Napló.

A MATE Kertészettudományi Intézetének tanszékei, kutatóállomásai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával, a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. A munkatársak szakértelme garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismereteket kapják, a kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és az adottságok szerint. Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait mutatják be, Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és az alma metszésének korszerű módszereit ismerhetik meg a résztvevők, Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni, Keszthelyen pedig elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok gyakorlására. Fertődön a bogyósgyümölcsűek nemesítésének van jelentős hagyománya, így itt elsősorban ezek ápolására vonatkozó ismereteket lehet szerezni.

A tanfolyamok rövid elméleti oktatással kezdődnek, ahol a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metsző eszközök használatával lehet ismerkedni. A kétnapos, 2x8 órás (1 óra elmélet, 15 óra gyakorlat) tanfolyamokat március 17–18. és március 24–25. napokon tartják egyszerre a fenti öt helyszínen. A tanfolyam költsége bruttó 28.000 Ft, amelynek elvégzéséről igazolást állítanak ki. A részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.
 
További információ és jelentkezési lap a MATE Kertészettudományi Intézet honlapján érhető el.

 

(Forrás: MATE)