Változások a családi gazdaságok nyilvántartásában

Agro Napló
Módosult a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, szóló kormányrendelet – tájékoztatott a nak.hu portál.

A 2018. január elsejétől hatályos a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, valamint kiemelt támogatásukról szóló 326/2001. (XII. 30.) Kormányrendelet 2. § (2) bekezdés b) pontjának módosítása értelmében a családi gazdaságok nyilvántartása a továbbiakban nem tartalmazza a gazdálkodó család tagjainak adóazonosító jelét.

A rendelet 1. számú melléklete, a családi gazdaság nyilvántartásba vétele iránti kérelem tartalmi elemei is változtak. A termőföldekhez kapcsolódó, korábban megadandó adatok helyett a családi gazdaság részét képező termőföldek településenként, helyrajzi számmal való megjelölése került a kérelem tartalmai elemi között rögzítésre a jogszabály által.

A családi gazdaság nyilvántartásba vételét továbbra is a családi gazdálkodó a gazdálkodó család tagjai közös kérelmének benyújtásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által az 1. melléklet szerinti adattartalommal rendszeresített és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján közzétett formanyomtatványon kérheti a járási hivataltól, vagy a Kormányablaktól.

A kormányrendeletnek továbbá a szóhasználata is módosult, tekintettel a 2018. január elsején hatályba lépett általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 143. § szakaszában, az átmeneti rendelkezésekben foglaltakra, amelynek eredményeként a kormányrendelet 6. § (2) bekezdésében a „jogerős” szövegrész helyébe a „végleges” szöveg lépett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Trappista sajt becsülete a tét!

A Trappista sajt becsülete a tét!

A fogyasztói tudatosság emelkedésével nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) kibővülh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!