MENÜ

Változik a karácsonyfa-termesztés támogatása

Agro Napló 2020.05.11.

Az idei évtől változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszer, az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatást a jövőben nemzeti költségvetési forrásokból biztosított, úgynevezett csekély összegű – de minimis – támogatási forma váltja fel – közölte a kormányzati hírportálom az Agrárminisztérium (AM).

 

A szaktárca felhívja az érintettek figyelmét: a kifizetés folyamatosságának érdekében idén is be kell jelenteni az egységes kérelem felületén a karácsonyfa termesztésre szánt területet az erre a célra bevezetett KAR01 hasznosítási kódon, „támogatást nem igényel” jelöléssel.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly kiadott állásfoglalása alapján nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa termesztésre szolgáló terület, ha a fákat a szokásos módon kivágják, és gyökér nélkül értékesítik. Ezért ettől az évtől nem lehetséges karácsonyfa ültetvények után uniós területalapú támogatást igényelni. Mivel azonban hazánkban csaknem 3 ezer hektáron, mintegy 700 termelő foglalkozik karácsonyfa termesztéssel, az AM a kieső európai uniós támogatás pótlására nemzeti forrásból biztosít hasonló összegű támogatást.

A támogatás feltételeinek és jogszabályi hátterének kidolgozását most végzik a szakemberek. A támogatás igénylése az eddigiekhez hasonló módon, hektár alapon történik majd. Az egységes kérelem felületén megadott területadatok szolgálnak majd a támogatás megállapításának alapjául. Mivel ez a terület nem lesz a SAPS és zöldítés szempontjából támogatható, a kistermelői rendszerben sem lehet majd figyelembe venni. Így azoknak a termelőknek, akik legalább 1 hektár SAPS jogosult területtel rendelkeznek, az idei egységes kérelem főlapján kell jelölniük a kistermelői rendszerből történő kilépési szándékukat annak érdekében, hogy ezen területük után uniós forrású kifizetésben részesüljenek.

Azon karácsonyfa termelők számára, akik a fákat kizárólag élő faként, gyökérrel kívánják értékesíteni, a SAPS és zöldítési támogatás továbbra is elérhető lesz. Ebben az esetben az érintett területet „Fenyőfa-faiskola, FAT05” hasznosítási kóddal kell bejelenteni – tartalmazza az összefoglaló.