Van elég pénz a kárenyhítési alapban

Agro Napló
Idén már 11 ezer kárbejelentés érkezett a gazdálkodóktól, ezek kétharmada tavaszi fagykárra vonatkozott. A kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-éig kell befizetniük a rendszerben lévő gazdáknak.

Idén kiemelkedően sok kárt okozott az időjárás az agráriumban – közölte a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke. Hozzátette, ebben az évben már 11 ezer bejelentést kaptak a gazdálkodóktól, ezek kétharmada tavaszi fagykárra vonatkozott, amely főként a gyümölcsösökben pusztított. A többi káreseményt jégeső okozta. Az elnök kiemelte, hogy van elég pénz – összesen 24 milliárd forint – a kárenyhítési alapban.

Azt már az M1 aktuális tévécsatornán jegyezte meg az MVH-elnök, hogy az agrár-kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-éig kell befizetniük a rendszerben lévő gazdáknak. Mint mondta, jelenleg több mint 70 ezer termelő tagja az agrár-kárenyhítési rendszernek, köszönhetően annak, hogy egyre többen ismerik fel a szélsőséges időjárás kiszámíthatatlanságát. Szerinte a rendszer jelentős védelmet jelent, amely egyébként a teljes kár értékének 40 százalékát téríti. A mezőgazdasági díjbiztosítással is rendelkezők jogosultak a visszatérítendő kár duplázására, így az érintettek a bekövetkezett kár 80 százalékát is megkaphatják.

Forrás: MTI/hirado.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!