Van potenciál a biomassza-alapú gazdaságban

Agro Napló
Térségünkben jelentős kihasználatlan potenciál van a biomassza-alapú gazdaság, azon belül is főleg a biomassza előállítás és -feldolgozás terén. A mai „Az együttműködések szerepe az ágazati kutatásban”című konferencia talán közelebb visz a változáshoz, hogy a kutatás-fejlesztéssel és innovatív megoldások alkalmazásával mi is fenntarthatóbb alapokra helyezzük mezőgazdaságunkat.

Kép: ©FAO/ Plántek Lea

A számos hazai és nemzetközi szakembert, döntéshozót megmozgató találkozót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Földművelésügyi Minisztérium közösen rendezte a BIOEAST elnevezésű Közép- és Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza Gazdaságban keretében.

„Meggyőződésem, hogy a kutatás, a fejlesztés és az innováció csak jól megalapozott kapcsolatok és hálózatok támogatasaval működhet sikeresen”, mondta nyitóbeszédében Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A konferencia során a mintegy 100 résztvevő áttekinti a BIOEAST kezdeményezés elmúlt két évének folyamatát és eredményeit, közös gondolkodást indít a biomassza-alapú gazdaságról, valamint jól működő példák is bemutatásra kerülnek. A rendezvény témájának megfelelően hangsúlyos az együttműködések áttekintésére, azok erősítését szolgáló – az ágazatot vagy az egész makrorégiót érintő –  javaslatok megfogalmazása.

A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés hatalmas energia- és erőforrásigénnyel bírnak, az átállás azonban lassú. A biológiai alapú gazdaság lényege, hogy a termelés jelenlegi módszerein változtat vagy helyettesíti azokat megoldásokkal, melyek a fenntarthatóságot, a megújuló energiaforrások használatát támogatják. Ez alapvetően egy hatékonyabb és alacsony(abb) kibocsátású termelésre való áttérést jelent. Az úgynevezett körforgásos gazdaságba való bekapcsolódás egyúttal új munkahelyeket teremt, illetve az európai uniós és globális piacon versenyelőnyt is jelenthet.

A BIOEAST kezdeményezés a folyamatos információ- és tudáscsere, az egymástól való tanulás kereteit igyekszik megteremteni a közép-európai szakértők, az ágazat képviselői számára. Ezen törekvésben partnerek az Európai Bizottság és a FAO is, utóbbi szervezet a budapesti regionális iroda révén a konferencia szervezésébe is bekapcsolódott.

A mai rendezvény tapasztalatai bemutatásra kerülnek a Visegrád csoport magyar elnöksége alatt 2017. szeptember 21-én megrendezésre kerülő visegrádi országok és Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszteri találkozóján, amely során a BIOEAST kezdeményezést is megvitatják, valamint megállapodást kötnek a kezdeményezés keretein belül létrejött együttműködés további támogatásáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felértékelődik a biomassza szerepe

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet- európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!