Vas megyében is senyvednek a vetések

Agro Napló
Vas megyében közepes az aszály mértéke. A magok már a földben vannak, de eső híján nem indul meg a növekedés, ráadásul közelít a tél is. Csapadék híján kidobott pénz az őszi fejtrágyázás és gyomirtózás is.

Soha olyan korán nem kerültek még a magok a földbe, mint idén ősszel. A repce és a búza vetése is szinte mindenhol befejeződött már a megyében, mivel az eső nem akadályozta a gazdákat a munkákban. A munkavégzésnek tehát jót tett az elmúlt hónapok csapadékmentes időszaka, de a növényeknek nagyon hiányzik a nedvesség.

– Mi ugyan már vetettünk, csakhogy erről a búza még nem tud. A mag ugyanis akkor tekinti magát elvetettnek, ha megkapja az első csapadékot és csírázni kezd – fogalmazott a vaol.hu érdeklődésére dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke.

Az utolsó komolyabb eső szeptember elején volt, az elmúlt egy hétben és tegnap esett pár milliméter jóformán semmit nem ért, a talaj gyakorlatilag csontszáraz, most száz milliméter eső sem lenne sok, hiszen csaknem két hónapnyi csapadék hiányzik. Ahol már korán elvetettek, ott a magok még kaptak egy kevés nedvességet, így azok kikeltek, de a vetések foltosak, csúnyák.

 Amellett, hogy nedvesség híján nem indul meg a csírázás, probléma, hogy a kiszórt gyomirtó sem tud érvényesülni, egyrészt mert nincs csapadék, ami bemossa a földbe a hatóanyagot, másrészt a kint lévő gyomokon akkora viaszréteg képződött a hosszú szárazság alatt, hogy egyszerűen a vegyszerek nem tudnak behatolni a növénybe.

Sem a búzánál, sem a repcénél nem lehet most fejtrágyát adni. Bemosó csapadék hiányában nem tud felszívódni a hatóanyag, hiába szórják ki. A repcéken nagyon sok helyen látszódik egy pirosas-lilás elszíneződés, ami azt jelzi, hogy a megkötődött foszfort-nitrogént nem képes felvenni, mert nincs nedvesség.

Dr. Pusztavámi Márton szerint még nincs minden veszve, sokat javulhatna a helyzet, ha jönne egy kiadós, a tegnapinál bőségesebb eső. Tavaly nagyszerűen indult az év, aztán a június 8-i vihar betett a mezőgazdászoknak, most már az elején megmutatta magát az idő. Sajnos ez az őszi szárazság már mindenképpen látszódni fog a termésen.

– Nem tudnak egyenletesen fejlődni a növények, nagyon heterogén lesz az állomány. Az a repce, amelyik még ki sem kelt, gyenge lesz, nem lesz teljes értékű a termés. És mindez csakis akkor igaz, ha eleve ki nem fagynak a növények, pedig a fejlődésben visszamaradt, vékony növénykéknél erre jó esély van. Azok a repcék, amelyek nem érik el az egy centiméteres gyökérnyakátmérőt, fokozottan ki vannak téve a téli fagynak. A vasszécsényi állomás adatai szerint a meteorológiai aszály­index nálunk – a tegnapi körülbelül 10 milliméternyi eső ellenére is – közepes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!