Véget ért a betakarítás Békés megyében

Agro Napló
Befejeződtek az őszi betakarítási munkálatok Békés megyében, a gazdálkodók jó közepes évet zártak – mondták kedden az MTI által megkérdezett szakemberek.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke elmondta: a napraforgó hektáronként 2,7 tonnás átlagtermése némileg elmarad a tavalyitól, ráadásul a növényt a magas vízállás miatt nem is tudták mindenhol betakarítani, de a teljes vetett területnek csak  egy százalékán maradt kint a termés.

A sok eső hátráltatta a kukorica betakarítását is, a beszállítási-, a szárítási-, valamint az útkarbantartási költségek is magasabbak lettek a tervezettnél - tette hozzá.

Kukoricából és szójából viszont kimagasló terméseredmények születtek. Szóját 3710 hektáron vetettek, összesen 8162 tonna termést takarítottak be. A kukorica 99 ezer hektárról  891 ezer tonna termést hozott, az átlagtermés 9 tonna lett hektáronként.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára úgy fogalmazott, azok a gazdák, akik 8-9 tonna termést tudtak hektáronként betakarítani nulla közeli vagy annál valamivel nagyobb nyereségre tehetnek szert. Volt olyan gazda, aki  hektáronként 15 tonna termést ért el, és Dél-Békésben többen produkáltak 11-12 tonnás hektáronkénti átlagot - jegyezte meg.

A felvásárlási árak nem alakultak kedvezően, kukoricánál 33-38 ezer forintos tonnánkénti árakkal lehet kalkulálni, ezért Barabás Béla arra számít, hogy a termés nagyobbik része, megközelítőleg 60-70 százaléka raktárakba kerül, és jövő év elején értékesítik.

Kedvező időjárás esetén a héten befejeződnek a mélyszántási és vetési munkálatok is Békésben. Kozsuch Kornél elmondta: több gazda csökkentette az őszi búza és őszi árpa vetésterületét, és inkább repcét vet. Ennek oka szerinte az, hogy a repce terméseredményei jobbak, felvásárlási ára pedig magasabb volt az elmúlt években.

Repcét 22 800; árpát 20 500; őszi búzát pedig 93 500 hektáron vetnek Békésben.

Barabás Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a megye északi részein már megjelentek a belvizes foltok, emellett a gazdáknak fokozottan figyelniük kell a mezei pocok állomány várható elszaporodására is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folytatódik az esős idő

Folytatódik az esős idő

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvesség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!