Vigyázzunk a beporzó rovarokra a zöldítésben is!

Agro Napló
A tavasszal időszerű növényvédelmi munkák (rovarölő, gombaölő, gyomirtó szerrel végzett állománypermetezések) során kiemelt figyelmet kell fordítanunk a méhek és az egyéb beporzó rovarok megóvására a rájuk nézve veszélyes vagy kockázatos növényvédő szerek használatakor – hívta fel a gazdálkodók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Tavaszi időszakban a virágzó szántóföldi és kertészeti növényeket, valamint táblaszegélyeket nagyszámú beporzó rovar (poszméhek, méhek, darazsak, legyek, lepkék) keresi fel. Az időszerű növényvédelmi munkák során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ne kerülhessen méhekre kockázatos vagy veszélyes növényvédő szer a virágzó táblaszegélyre, ilyenkor a virágzó növénykultúrákban kizárólag a méhekre nem jelölésköteles, illetve a méhkímélő technológiával kijuttatható szerek használhatók. Permetezéskor ügyelni kell a növényvédő szerek engedélyokiratában feltüntetett, a nem cél rovarok védelmében meghatározott védőtávolság betartására, hogy a permet ne sodródjon el a kezelt szántóföldi kultúráról.

A nitrogénmegkötő (pl. somkóró, szarvaskerep, herefélék, bükkönyfélék, baltacím, lencse, szója), valamint az ökológiai jelentőségű másodvetésű növénnyel (pl. hajdina, mézontófű, csillagfürt, somkóró, olajretek, fehérmustár) hasznosított területek ugyancsak számos hasznos és közömbös állatfaj számára biztosítanak élőhelyet. A beporzó rovarokra kockázatos vagy veszélyes növényvédő szerek alkalmazását ezek esetében ugyancsak ajánlott kerülni.

A szabályosan végrehajtott zöldítés biztosítja a hazai növénytermesztés sokféleségét, emellett hozzájárul az álladó gyepterületek és az ökológiai jelentőségű területek fenntartásához.

A NÉBIH kéri a gazdálkodókat, hogy a tavasszal időszerű növényvédelmi munkálatokat a környezet- és természetvédelmi előírások figyelembevételével végezzék el!

A témára vonatkozó jogszabály:

10/2015. (III. 13.) FM rendelet az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!