2024. március 29. péntek Auguszta

Világcsúcsot dönthet az orosz búzaexport

Agro Napló
Oroszország több búzát exportálhat idén, mint bármelyik másik ország korábban – közölték orosz elemzők.

Az MTI közlése szerint az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint az orosz búzakivitel 36 millió tonna lesz. Orosz szakértők egy része a kivitel jelenlegi dinamikája alapján arra következtet, hogy az export meghaladja majd ezt a mennyiséget. A SovEcon orosz gazdaságkutató például 36,6 millió tonna búza exportjára számít. Az orosz mezőgazdasági minisztérium 35 millió tonna búza kivitelét valószínűsíti.

Az eddigi kiviteli rekordot az Egyesült Államok tartja 36,1 millió tonnával, amit még a 2010/2011-es mezőgazdasági évben állított be. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az orosz búzaexport a december végével záródott hat hónapban 21,8 millió tonna volt.

Az orosz búza legnagyobb vásárlói a december végével záródott hat hónapban Egyiptom és Törökország volt, a korábbi évekhez hasonlóan. Szakértők rámutattak ugyanakkor arra, hogy az elmúlt néhány hónapban megugrottak a bangladesi, az indonéz, a vietnami és a nigériai vásárlások. A hat hónapban Oroszország annyi búzát exportált Indonéziába és Vietnamba, mint az előző egész évben. 

Oroszország ezen kívül rekordmennyiségű búzát exportált a hat hónapban Dél-Koreába, a Fülöp-szigetekre és Malajziába, de jelentősen nőtt a kivitele a terményből számos afrikai országba, így Szudánba, Kenyába, a Dél-afrikai Köztársaságba, Mozambikba, Ugandába és Ghánába.  

Oroszországban tavaly valamivel 81 millió tonnát meghaladó mennyiségű búzárt takarítottak be az egy évvel korábbi 73,3 millió tonna után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!