2024. április 19. péntek Emma

Vízügyi megállapodás Vietnámmal

Agro Napló
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Cao Duc Phat a Vietnami Szocialista Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere aláírták a két ország közötti vízügyi együttműködésről szóló megállapodást.

Fazekas Sándor az aláírást követően elmondta, a halászatfejlesztés, élelmiszer-biztonság, állategészségügy, valamint a képzések terén a Szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet vietnámi kapcsolatai évtizedes múltra nyúlnak vissza, amely most egy újabb területtel a vízügyi együttműködéssel bővült. A vidékfejlesztési miniszter bízik abban, hogy a korábbi egyezményekhez hasonlóan a most aláírt dokumentummal is egy hosszú távú partnerség alakul a két ország között.

A mezőgazdaság területén Magyarország és Vietnám közötti együttműködés hivatalos kereteit több tárcaközi egyezmény adja, amelyek az alábbi területekre vonatkoznak: mezőgazdasági kutatás és fejlesztés, növénytermesztés, állattenyésztés és takarmánytermesztés, vízgazdálkodás és erdészet.

A kisállattenyésztés területén – különös tekintettel a baromfi- és nyúltenyésztés fejlesztésre - a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ és a Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete már 1998 óta komoly szakmai kapcsolatokat ápol vietnámi partnerintézményeivel (többek között Nemzeti Állattenyésztési Intézettel, NIAH – National Institute of Animal Husbandry; Hanoi, Vietnam).

Kiemelendő továbbá az Erdészeti Tudományos Intézet által kiépített vietnámi együttműködés a Vietnámi Erdészeti Intézettel (Forest Science Institute of Vietnam - FSIV), amelynek legfontosabb kapcsolódási pontjai a nemesítés, génmegőrzés, a klímaszelekció és alkalmazkodás témaköreit érintik. A 2012 novemberében volt a Magyar-Vietnámi Gazdasági Vegyes Bizottság ülésének jegyzőkönyvébe bekerült továbbá, hogy az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) kész az iparszerű sertéstartáshoz a fejlett technológia és szaktudás vietnámi félnek való átadására.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

Cél a felelős vízgazdálkodás

Cél a felelős vízgazdálkodás

Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, ami egyrészt megoldást nyújt az engedély nélkül kialakított mezőgazdasági öntözést szolgáló ku...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!