VM: egyszerűbb lett a földhasználat jogszerűségének igazolása

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által elfogadott új jogszabály alapján nem kell földhasználati lapot benyújtania a földhasználó tulajdonosoknak, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hétfőn eljuttatja minden érintett gazdához azt a segédanyagot, amelyben részletes tájékoztatást kapnak az új szabályról - közölte a szaktárca pénteken.

A VM emlékeztetett: az európai uniós közvetlen támogatások feltétele mindig az volt, hogy egy adott terület egy adott napon egy adott gazdálkodó tényleges használatában volt-e. A földhasználat meglétét kétség esetén ellenőrizni kell.

    Tavaly az egységes területalapú támogatásra több mint 177 ezer ügyfél nyújtott be kérelmet, több mint 5 millió hektárra igényeltek támogatást 1 milliónál több bejelentett parcellával.

    Ez év február 18-ig a SAPS előleg és részfizetést is figyelembe véve mintegy 170 ezer ügyfélnek fizettek ki 312,7 milliárd forintot, ami a teljes kifizetés mintegy 92 százaléka.

    Jelenleg 17 ezer olyan ügyfél van, aki kapott kifizetést, de bizonyos területeire még szükséges a földhasználatot alátámasztó vizsgálat lefolytatása. Mintegy 3800 olyan ügyfelet tart nyilván az MVH, akik nem kaptak részfizetést és a kifizetéshez a vizsgálatot még le kell folytatni. Jogosulatlan igénylőnek minősül és egyéb eljárás alatt van csaknem 3600 ügyfél, esetükben nem jár a támogatás.

    A folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó jogszabály-módosítás alapján február 18-tól a földtulajdonos vagy a földhasználati jogosultságot egyéb okirattal igazoló ügyfél is jogszerű földhasználónak minősül. Ilyen egyéb okirat lehet például a haszonbérleti szerződés vagy a tulajdoni lap - hívta fel a figyelmet a VM.

    "Valamennyi becsületes magyar gazdálkodó tudja igazolni földhasználatát valamilyen okirattal" - fogalmazott közleményében a tárca.

    A tárca szerint ez jár némi kényelmetlenséggel, de mindenki számára megnyugtató lehet, hogy csak az arra ténylegesen jogosultak jutnak hozzá a támogatásokhoz, illetve minden olyan gazdálkodó, aki teljesíti földhasználatának igazolását, márciusban hozzájut a SAPS támogatásához. Az MVH pedig megkezdheti a SAPS-ra épülő több tízmilliárd forint értékű, állattenyésztést, munkaigényes ágazatokat érintő támogatások kifizetését.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!