XXI. századi fejlesztések a Tokaji borvidéken

Agro Napló
A kormány hazai forrásból 8,2 milliárd forintos támogatást biztosított a megvalósításra a borvidék gazdasági szereplőinek – mondta az agrárminiszter, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkisfaludon a szolgáltató borászati és beszerzési központ átadásán.
Fotó: Fekete István/AM

Nagy István a több beruházást magába foglaló, a létesítmény átadásával együtt lezáruló projekt legnagyobb eredményének nevezte – közölte az agrártárca - a fejlesztések révén a borok remélt minőségi javulását, emellett kiemelte a programot övező összefogás jelentőségét is.

A miniszter kifejtette: a magyar borászok mindig tudtak olyan csúcsborokat készíteni, amelyekre felfigyelt a világ. De – megjegyezte – az átlagborok minőségén még van mit javítani. A minőség kiegyenlítését szolgálja az elsőként a Tokaji Borvidéken megvalósított közösségi borászati központ, amely példaként szolgálhat más borvidékek számára is.

A tárcavezető hangsúlyozta: a létesítményeket üzemeltető Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek. Így nem kell minden apró pincészetnek költséges beruházásokat végrehajtania a modern borkészítés feltételeinek megteremtése érdekében, hanem a ma ismert legmodernebb eszközök állnak rendelkezésükre a közösségi borászati központokban. Így a termelők megőrizhetik boraik sajátos jellegét, miközben kiváló körülmények között készülő, magas minőségű terméket állíthatnak elő. Ez segít megőrizni a borvidék sokszínűségét is - fogalmazott Nagy István.

A miniszter beszélt arról is, hogy meg kell teremteni a tokaji bor piacának bővülési lehetőségeit is. Ehhez nyújt majd segítséget a kormány döntése alapján rendelkezésre álló 12 millió eurós – mintegy 4 milliárd forintos - bor marketing- és promóciós keret. Az agrártárca vezetője közölte azt is, hogy a vidékfejlesztési operatív program keretében megnyílik egy négymilliárd forintos keret a borászok számára, ott az elérhető támogatási arány hetven százalék.

Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t a beruházás révén létrejött kapacitások működtetésére hozták létre. Ez lehetőséget ad három szolgáltató borászati központ létesítésére Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon. Az újonnan kialakított, úgynevezett mobil infrastruktúra rendszer szűrési, címkézési és palackozási lehetőséget kínál a helyi borászoknak.

Emellett Bodrogkisfaludon létrehoztak egy közösségi beszerzési központot, agy szerezhetik be kedvezőbb feltételekkel a szükséges szőlészeti-borászati segédanyagokat. Vásároltak egy szőlészeti gépészeti eszközparkot, továbbá Tarcalon felépült a szőlészeti-borászati kutatóközpont új épülete, amelyben egy XXI. századi laboratóriumi berendezés kapott helyet. Az újításokkal olyan szolgáltatások váltak elérhetővé, mint például a precíziós lézervezérelt oltványültetés, a must-, a gyöngyöző- és a habzóbor palackozása, vagy a pezsgőkészítés lehetősége.

Molnár Péter elmondta: a bevételek egy részét a tokaji bor marketingjére és piacbővítésre fordítják majd. Hozzátette: a borvidék hegyközségi tanácsa a hosszú távú fejlesztés érdekében megalkotott programjában a borászathoz kötődő egyéb területek, például a képzés segítését is célul tűzte ki – olvasható az összezésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!