2024. április 20. szombat Tivadar

Zajlanak a gyümölcs törzsültetvények szemléi

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente ellenőrzi az előszaporításra használt prebázis, bázis gyümölcs törzsültetvényeket, valamint a faiskolai tömegszaporításra használt certifikált törzsültetvények nagyobb részét – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság honlapján.

Az idevonatkozó jogszabályok szerint az idei törzsültetvény szemléket a gyümölcsösökben  júniusban, illetve júliusban végezték el.

A tapasztalatok összegzése alapján a szakemberek többek között megállapították, hogy a törzsültetvények a gyümölcsszaporítási rendszer kiemelkedően fontos részei. Amikor biológiai alapokról esik szó, akkor elsősorban ezekre, a szaporító-alapanyagokat előállító növényállományokra gondol mindenki.

Így ezek állapota, megbízhatósága - mind a fajtaazonosság, mind a kórokozó-mentesség tekintetében - lényegében meghatározza a gyümölcsfaiskolákból kikerülő ültetési anyagok minőségét. Éppen ezért évente ismétlődő hatósági ellenőrzésük is elengedhetetlen.

Az idei tapasztalatairól részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők a Nébih weboldalán weboldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Akár duplájára is drágulhat a meggy

Akár duplájára is drágulhat a meggy

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!