Zászlós Tibor a MÁSz új elnöke

Agro Napló
A jövőben Zászlós Tibor, az agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke képviseli az állattenyésztők érdekeit is, miután egyhangú szavazással megválasztották a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökének is.

Még készül az új állattenyésztési törvény, melynek megalkotásánál fontos szempont volt, hogy az uniós rendelet szabta keretek között a lehető legjobban védje és segítse a magyar tenyésztőket és a hazai tenyésztés-szervezési rendszer megerősítését. Elfogadásáig a meglévő szabályozás az irányadó - hívta fel az érintettek figyelmét Nagy István agrárminiszter a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökválasztó küldöttközgyűlésén. A jogszabály kiemelt hangsúlyt fordít az őshonos fajtáink védelmére, megőrzésére - hangsúlyozta a miniszter a MÁSZ tájékoztatása szerint.

Kitért arra is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 6 pályázati felhívás jelent meg kifejezetten az állattenyésztési ágazat versenyképességének, hatékonyságának növelésére. A Vidékfejlesztési Program egyéb pályázati felhívások keretében is támogatta, támogatja az állattenyésztési ágazat szerepelőit. Példaként említette, hogy a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére 38 milliárd forint, a sertéstartó telepek valamint a baromfitartó telepek korszerűsítése 31-31 milliárd forint jut. A juh és a kecsketartás fejlesztésére pedig egy 680 millió forint keretösszegű pályázat szolgál, melyre december elsejétől lehet jelentkezni.

A miniszter arról is beszélt, hogy a tenyészállat és szaporítóanyag előállításban törekedni kell, arra hogy minél nagyobb szerepet kapjon a hazai tenyésztés és a legkisebb mértékben legyünk kiszolgáltatva külföldi tenyésztő vállalkozásoknak. Megjegyezte, hogy a piaci trendekhez hatékonyabban alkalmazkodó fajta-, és hibrid használat biztosítja a termelők számára a minőségi alapanyag termelést és nagyobb árbevételt.

Farkas Sándor korábbi elnök miniszterhelyettessé választása miatt tavasszal lemondott, az új elnök egyhangú szavazással Zászló Tibor, a Mezőfalvai Mg Zrt vezérigazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdasági alelnöke lett. Sikeres állattenyésztő csak az lehet, akiben kellő elszántság és alázat van a szakmája iránt – hívta fel a figyelmet az újonnan megválasztott elnök, aki szerint soha nem volt ennyire jó a csillagok állása, mint most ahhoz, hogy az állattenyésztők hangját a kormány ne csak meghallja, de a javaslatokból konkrét intézkedések, majd pedig eredmények szülessenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!