MENÜ

Zökkenőmentesen indult az idei egységeskérelem-beadási időszak

Agro Napló 2020.04.15.

Megkezdődött április 6-án az idei egységes kérelmek beadása, amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai is segítik a gazdálkodókat. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülményekhez.

 

A köztestület tájékoztatása szerint a beadási folyamatot megkönnyítendő a NAK ismét rövid ismertetőket készített a különböző jogcímeken igényelhető támogatásokról, összefoglalva a legfontosabb tudnivalókat.

Az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határideje május 15-e. A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást kérni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani, a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70 százalékát az agrárkamara falugazdászai adták be, akik 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítették a gazdálkodókat. A koronavírus-járvány hazai kitörése miatt elrendelt kormányzati intézkedések nyomán az agrárkamara a kérelem-beadási időszakra is felkészülve számos új biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket.

A falugazdászok a felkészülés alatt a megváltozott körülményekhez igazodtak, és ennek mentén kezdték el a gazdálkodók segítését az idei, nehezebb körülményekkel terhelt kérelem-beadási időszakban. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a szokatlan helyzethez, és az első beadások zökkenőmentesen zajlottak.

Ahogy eddig, úgy a következő napokban is telefonon keresik majd az ügyfeleket a falugazdászok az eljárás egyeztetése miatt. A telefonos beadások mellett április 14-től indul a személyes időpontokra behívás is: a falugazdászok külön jelzik, ha az ügyintézéshez elkerülhetetlen a személyes találkozó, és ebben az esetekben egy előre egyeztetett időpontban kereshetők fel a megfelelő fizikális védelemmel ellátott irodák. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a +36-80/900-365 számon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen.

Mindemellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elkészíttette azokat a rövid tájékoztatókat, amelyek az idei kérelembeadásban segítik a gazdálkodókat. Az információs anyagok a következő területekre térnek ki: erdősítés támogatása (ipari célú, fásszárú ültetvény telepítése; erdőtelepítés); Natura 2000 erdő támogatása; fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; gyümölcstermesztés támogatása; hízottbika-tartás támogatása; húshasznú anyatehén tartásának támogatása; tejhasznútehén-tartás támogatása; kistermelői támogatási rendszer; ökológiai gazdálkodás támogatása; szemes és szálas fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatása; zöldségnövény-termesztés támogatása. Továbbá a NAK és a Magyar Államkincstár (MÁK) együttműködésében elkészült az ugyancsak a beadást könnyítő, 17 részes oktatóvideó-sorozat is – tartalmazza az összefoglaló.