MENÜ

Agrio bemutatkozik

Oldalszám: 21
2013.11.05.

Sokéves sikeres közép- és nyugat-európai pályafutás után Magyarországra is megérkezett az AGRIO kiváló minõségû szántóföldi permetezõgépeivel. Mivel nálunk még nem olyan ismert e név, örömmel vettük a lehetõséget a bemutatkozásra.

Az AGRIO céget három fiatal mérnök alapította 1992-ben Csehországban. Korábban t.sz.-ben dolgoztak növényvédelmi felelõsként, majd németországi gyakorlataik során szerzett tapasztalataikat felhasználva régi permetezõgépek felújítására saját céget hoztak létre. Eközben azt látták, hogy a rendszerváltás után az országot elárasztó nyugati gépek jelentõs része a nagyobb gazdaságokban hamar felmondja a szolgálatot, s állandó szervizük komoly gondot okoz. Ezért 1993-ban felkerestek egy német céget, amely permetezõgépeit nagyüzemek és szolgáltatók számára fejlesztette ki, s megvásárolták tõlük azt a szabadalmat, amely alapján az AGRIO szórókeretek ma is készülnek. Mára a régi permetezõk felújítása mellett a cég termelésének nagyobb részét a saját gépek gyártása teszi ki, s éves forgalma meghaladja a 3,5 millió német márkát, amelynek több mint 50 %-a export (pl. Németország). Saját leányvállalatokat hozott létre Szlovákiában, Lengyelországban, s ez év õszén Magyarországon is. A magyar közönség elõtt az OMÉK-on mutatkoztunk be elõször, majd egy országos bemutatósorozat keretében mûködés közben is megismerhették permetezõinket az érdeklõdõk.

Az AGRIO gépek sikerüket kiváló minõségüknek és hosszú élettartamuknak köszönhetik. A szórókeret sajátossága különleges (egypontos) felfüggesztése és rugózása. Mivel a keret az alváztól függetlenül mozog, egyenetlen terepen is mindig vízszintesen halad, elkerülve ezáltal a szélek talajba való becsapódását, s biztosítva a permetlé egyenletes kiszórását. A keret megdöntésével a gép domboldalon is használható. A sérülések elkerülése miatt igen fontos a megfelelõ rugózás mind a munka alatt, mind pedig szállítás közben.

Korszerû, gazdaságos gépi munka – legyen az vetés, mûtrágyaszórás, permetezés vagy betakarítás – ma már elképzelhetetlen mérõ-és jelzõberendezések nélkül. A vezetõfülkében elhelyezett monitorok lehetõvé teszik a folyamatos ellenõrzést (pl. haladási sebesség, kijuttatott vegyszer menynyisége, szemveszteség, stb.), így az eltérések idõbeni korrigálását, míg egy fedélzeti computer és megfelelõ szabályozó-berendezés segítségével a munka közbeni automatikus szabályozás is megvalósítható. Az AGRIO Magyarországon a számítógépeirõl és monitorjairól híres dán LH AGRO cég termékeinek kizárólagos forgalmazója.

A szakemberek szerint a jövõ útja hazánkban az üzemméretek koncentrálása, s mindenekelõtt a hazai mezõgazdasági technika megújítása. Igen fontos lépés a permetezõgépek kötelezõ idõszakos mûszaki, ill. környezetvédelmi vizsgálatának 2003 január 1-tõl történõ bevezetése (addigra befejezõdik a gépek jegyzékbe vétele). Amíg az észlelt hibákat (pl.szórásegyenetlenség, csepegés, szivattyú hibái, stb.) el nem hárítják, a gép nem kap engedélyt (“matricát”) a további üzemeltetésre. Érdemes tehát új gép vásárlásánál már most odafigyelni a minõségre, hiszen ezzel késõbb sok költséget lehet majd megtakarítani.

A jó minõségû, korszerû gépek megvásárlásának sajnos gyakran anyagi akadályai vannak. Az AGRIO gépek árait ezért igyekeztünk úgy kialakítani, hogy azok minél szélesebb közönség számára legyenek elérhetõk. Bízunk benne, hogy hamarosan kiépülõ országos hálózatunk segítségével mindenhova eljut majd ez a nyugaton már jól ismert és igen kedvelt technika.

dr. Domjánné Nagy Dóra – AGRIO Magyarország Kft.