MENÜ

Gabona tárolók, többcélú épületek struktúra vázból

Oldalszám: 38
2013.11.04.

A gabona mennyiségi és minõségi megóvását csak korszerû silókban és csarnoktárolókban lehet biztosítani. A silók fajlagos építési költsége mintegy háromszorosa a csarnoktárolókénak, ezért terjedtek el a csarnoktárolók nagyobb mértékben.

Méretek, szerkezeti kialakítás

A csarnoktárolók célszerû szélességi mérete: 18-21 m, melynél a tárolási magasság a széleken 3,50-4,00 m, középen max. 6,00 m. A csarnoktárolók szerkezeti kialakítása sokféle lehet, legjobban az elõre gyártott vasbeton pillérekre lekötött acéltartós megoldások váltak be, mert ennél nem szükséges tûzvédõ bevonat a pilléreken, amit 3 évente még felújítani is szükséges. Az épületek vázaként a DKV-KU-18 és a DV-T volt a leggyakoribb, jelenleg sokféle váztípusból építenek tárolókat. Azok a jó tárolótípusok, melyeknél a gabona rézsûszögéhez igazodik a tetõfedés szöge, azaz a teljes tárolótér betárolása fix beépítésû szállítószalaggal, vagy más szállítópályával megoldható, azaz a teljes térfogata jól kihasználható. Ekkor már nem a tárolótér négyzetméterára (ami jelenleg nettó 35.000,-Ft/m²), hanem a gabona tonnájához vonatkoztatott építési költsége lesz a meghatározó, mely a struktúra vázaknál 8.000,-Ft/tonna, vagy ennél alacsonyabb értékûre adódik.

A tárolók hosszméretének a tûzszakasz nagysága szab határt, max. 1.800 m²-es tûzszakaszhoz 90 m épülethossz tartozik 20 m szélességnél. Az 5.000 tonnás tárolótér mérete 18×60 m, azaz a 10.000 tonnás tárolótér csak két tûzszakaszban alakítható ki. A tárolótér oldalfalát kizárólag monolit vasbetonból célszerû elkészíteni, élettartam és terhelhetõsége miatt. Az épületek fedése színes fém trapézlemezekbõl készül, a tárolótér megvilágítását a tetõsíkba beépített bevilágító-sávokkal elõnyös biztosítani, oldalablakok nélkül. A csarnoktárolók kiszellõztetéséhez a végfalakon elszívó ventilátorokat kell beépíteni a keletkezõ pára elszívásához, mely páratartalom-mérõvel együtt automatizálható megoldást ad. A tárolótér padozata gépi simítású beton, ipari padló minõségben kialakítva. A tárolók végfalában 4×4,50 m-es toló kaput építenek be, melyek belsõ oldalába beépítetten U szelvénybe fapallók rakhatók a rakodótér teljes kihasználásához.

A felsorolt mûszaki megoldások sokszínûsége ellenére a fajlagos tárolási mutatók jó összehasonlítást tesznek lehetõvé. A dongaszerkezetû épületek így jól funkcionálhatnak tovább pl. géptárolóként. Elõnyösek a többcélú épületként építhetõ íves csarnokvázak, pl. a lovardákhoz alkalmazott SV vázak, melyek belmagasságát jól megválasztva az épületek tervezett élettartama (T=50 év) alatt – a funkciókat változtatva 5-15 évenként – igen hasznos épületként üzemeltethetõk.

Dr. Bánszky József

Európa-mérnök