MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2001/10 > Állattenyésztés baromfi istálló tenyésztés

A baromfiistálló szellõztetése a gázemisszió függvényében

Az állattartás különbözõ technológiáinak fejlõdése, fejlesztése során az egyik meghatározó szempont az istállóklíma volt, fontossága azonban változott, hol jobban hol kevésbé került elõtérbe a mûszaki-technológiai fejlesztések során. Az állat számára legkedvezõbb istállón belüli légtér kialakításának motiváló tényezõjeként újabb szempontok jelentek(-nek) meg, pl. állatvédelmi szabályok, elõírások.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Állattenyésztés sertés kansertés

A rejtett heréjû kansertések ivari szaga

A húsban észlelhetõ idegen szagok közül leggyakoribb a heréletlen kanoknál, rejtett heréjû (cryptorchid), és a hermafrodita sertéseknél észlelhetõ ivari szag („kanszag”). Az ivari szagú sertéshús az ember egészségét nem veszélyezteti, de a fogyasztókban undort kelthetnek, ezért a rejtett heréjû kanok a tenyésztõk és a húsipar számára egyaránt komoly gondot okoznak.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Állattenyésztés sertés

A sertés fialásáról...

Megbeszélésére azért kerül sor, mert a felnevelt és a felnevelhetõ malacok száma között jelentõs a különbség. A felnevelhetõ malacok számának felsõ határa azonos a termelõ és szopható csecsek számával. Jóllehet a született malacok számát befolyásolni elléskor nem tudjuk, a perinatális veszteség jelentõsen csökkenthetõ.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Állattenyésztés Erdő Vad

Sok a vad a somogyi erdõkben ( is ).

Az alábbi cikkben szeretném bemutatni Somogy megye erdõ- és vadgazdálkodásának egyensúlyi problémáit, az erdõterületek védelmére és fejlesztésére tett ( a természetvédelmi és vadászati hatóság egyetértésével ) erdészeti hatósági intézkedéseket.