MENÜ

Növénytermesztés

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növénytermesztés Gyümölcs gyümölcstárolás

A jó gyümölcstárolás feltételei

A gyümölcsfélék táplálkozási értékeit -illetve azoknak egy részét- a késô ôszi és téli hónapokra tárolással lehet megôrizni. Rövidebb-hosszabb ideig gyakorlatilag mindegyik gyümölcsöt el lehet tartani frissen, de az az idô ameddig érdemes tárolni, függ a gyümölcsfajtól, ezen belül a fajtától és a tároló típusától.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növénytermesztés virágzás kakukkfû

A kerti kakukkfû termesztése

A kerti kakukkû az ajakosvirágúak népes családjába tartozó, mediterrán eredetû félcserje. Alacsony termetû, bokra tömött félgömb alakú. Levelei lándzsásak, a levélszél mindkét oldalon alágöngyölt. Álfüzér virágzatában a fehér vagy rózsaszín virágok május-júniusban nyílnak. Az egész növény jellegzetes, kesernyés-aromás illatot áraszt, de vannak citromillatú változatai is.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növénytermesztés szőlő bor

Borszõlõfajták megválasztása

Az AGRO NAPLÓ 2001/9. számában a „Csemegeszõlõ-fajták megválasztása” c. cikkben írtak részben (pl. árutermelõ szõlõültetvény területe, gyökeres szaporítóanyagok vásárlása stb.) a borszõlõfajták megválasztására is vonatkoznak, ezért ezek ismétlésétõl eltekintek

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növénytermesztés Káposzta tartósítás savanyú

Savanyú a káposzta?

Finomat és egészségeses a családnak (A házi tartósítás titkai) A savanyítás kultúrája a mai Bajorország területérõl származik. A Vecsésre és környékére betelepült sváb családok a magukkal hozott technológia alapján honosították meg savanyított káposzta gyártását a környezõ falvakban. A technológia kialakulása feltehetõen a szegénységre vezethetõ vissza és az sem kizárt, hogy véletlenül jöttek rá arra, hogy a télire elraktározott és idõközben tejsavas erjedésen keresztülment káposzta magas élvezeti értéket nyújt.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növénytermesztés szőlő bor

Szõlõfeldolgozás, borkészítés 2001-ben

Két különleges évjárat után a 2001-es esztendõ ismét sajátos adottságokat hozott a szõlõalapanyagok összetételében. A korai érésû fajtáknál szeptember 10-én a cukortartalom megközelítette a fajtára jellemzõ értékeket, Zenit és a Tramini fajtáknál 18-19 mustfokot. Ámde a közép- és késõi érésû fajták esetében az augusztusi hõségnapok miatt nagyon lelassult a cukorképzõdés aminek következtében idén is több fajtánál kell alklalmazni a törvényesen engedélyezett mustjavítást.