MENÜ

A kerti kakukkfû termesztése

Oldalszám: 6
2014.01.07.

A kerti kakukkû az ajakosvirágúak népes családjába tartozó, mediterrán eredetû félcserje. Alacsony termetû, bokra tömött félgömb alakú. Levelei lándzsásak, a levélszél mindkét oldalon alágöngyölt. Álfüzér virágzatában a fehér vagy rózsaszín virágok május-júniusban nyílnak. Az egész növény jellegzetes, kesernyés-aromás illatot áraszt, de vannak citromillatú változatai is.

Köptetõ, görcsoldó és antibakteriális hatása miatt köhögéscsillapító gyógyszerek alapanyaga. Ezenkívül a drog és kivonata gombaölõ és vizelethajtó. Illóolaját az illatszer- és likõriparban alkalmazzák. Jellegzetes íze miatt húsok fûszerezésére, pácoláshoz, töltelékekhez, mártásokhoz használják.
Drogja a mintegy 1,0-2,5 % illóolajat (Aetheroleum thymi) felhalmozó Thymi vulgaris herba. Tartalmaz még flavonoidokat, cserzõanyagot és szaponint is.
Hazánkban nemesített fajtája nincs. Meszes, termékeny, jó vízáteresztõ képességû talajokon fejlõdik jól. Melegkedvelõ, fényigényes. Mélyfekvésû, fagyzugos területeken könnyen kifagyhat. 4-6 évig marad egy helyen, ezért vetésforgón kívül kell elhelyezni. Elõveteményként leginkább a hüvelyesek alkalmasak. Évelõ gyomokkal fertõzött területre ne ültessük. Az elõvetemény betakarítását követõ 20-25 cm mély szántást azonnal el kell munkálni, majd a területet ültetésig gyommentesen kell tartani. A telepítést megelõzõen szerves trágyát, vagy kiegyenlített tápanyagtartalmú, komplex mûtrágyát juttassunk ki. A vágások után, esetleg a vegetációs periódus végén az állomány szükség szerint fejtrágyázható.
A kerti kakukkfüvet leggazdaságosabb magról szaporítani. A növények kezdeti lassú fejlõdése miatt szabadágyi palántanevelést alkalmaznak, melyhez a magvetés október végén vagy kora tavasszal (március közepén) történhet. A vetést 25-30 cm sortávolságra, 0,5-1 cm mélyen, 8-10 kg/ha vetõmag mennyiséggel végzik. Csírázása alatt rendszeres öntözést igényel. Az 5-7 cm magas, fejlett gyökerû palántákat május végétõl ültethetjük állandó helyükre, kettesével-hármasával 50 x 25 cm sor- és tõtávolságra. A palántaszükséglet 160-240 ezer db/ha.
Legfontosabb ápolási munkája a gyomirtás, ami történhet mechanikus úton vagy vegyszerrel. Közvetlenül palántaültetés elõtt juttatható ki a Ronstar (oxadiazon) 7-8 l/ha dózisban. Termõ években, a vegetációs idõ végén a Geonter 80 WP (terbacil) 2-2,5 kg/ha, valamint a Ronstar (oxadiazon) 6-8 l/ha dózisa alkalmazható eredményesen. Jelentõsebb korokozója, illetve kártevõje nem ismert.
A kerti kakukkfû a telepítés évében egyszer, a további években kétszer (esetleg háromszor) takarítható be. Az elsõ vágásra a virágzás kezdetén, a késõbbiekben pedig akkor kerül sor, ha a hajtások elérik virágzáskori hosszukat. Napsütéses idõben, a fásodó részek felett történjen a vágás. A túl mély ill. túl kései vágás az állomány kifagyását okozhatja. A várható hozam a termõ években 1,5-2,5 t/ha herba, a beszáradási arány 3-4:1. A levágott növényi rész azonnal, legfeljebb 40 oC-on szárítható.
Magnyerésre a termõ ültetvény egy részét jelölik ki, innen drogot nem szednek. Az érés folyamatossága és a mag pergése miatt a vágást akkor kezdik, amikor a virágzati szár alsó harmadán barnulni kezdenek a magok. A levágott anyagot ponyván utóérlelik, majd csépelik. A maghozam 50-80 kg/ha. A magvak csírázóképességüket –amely betakarítás után el kell hogy érje a 85 %-ot- legfeljebb 2-3 évig õrzik meg.