MENÜ

Növényvédelem

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növényvédelem gombák rozsdagomba spórák

A GYÜMÖLCSFÁK ROZSDAGOMBÁI

A gyümölcsfák betegségeit okozó mikroszkópikus gombákat a magyar szaknyelv általában az általuk okozott legjellemzõbb tünet alapján nevezi el. Ezért azokat a gombákat amelyeknek konídium telepei növény felületén feltûnõ fehér, „lisztes” bevonatot képeznek, lisztharmat gombáknak, a penészgyepet képezõ gombákat szürkepenésznek, a levélen, vesszõn és a termésen varas foltokat okozó gombákat varasodásnak nevezzük.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növényvédelem csiga

A nagy sárga csupaszcsigák

Petró Ede Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat Magyarország területén jelenlegi ismereteink szerint 26 házatlan vagy meztelencsiga faj fordul elõ, és közülük 10 faj esetenként kártevõként is ismert. Nedvességkedvelõ, fénykerülõ állatok. Hímnõsek, azaz minden egyes egyed tojásrakásra képes. Fajtól és élettartamtól függõen tojásprodukciójuk 50-600 db. Élettartamuk 1-3 év. Éves nemzedékszámuk 1-2, ill. kétéves fejlõdésûek lehetnek. Áttelelésük fajtól függõen tojás, fiatal csiga és kifejlett állapotban történik. Egyes fajoknál (és ezek közt több kártevõként is ismert), novembertõl februárig tojnak, az új nemzedék kikel, majd táplálkozik is ez idõ alatt.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növényvédelem kukoricabogár lárvák

FOKOZOTT FIGYELMET ÉRDEMEL A KUKORICABOGÁR

A Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat tájékoztatója A hazánkban 1995-ben megtalált amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) a déli megyék egyes részein már a 2000. évben üzemi szinten is észlelhetõ gyökérkártételt okozott, de 2001-ben már több száz hektárra tehetõ az a terület, ahol a növények dõlése miatt gazdaságilag is mérhetõ veszteséggel kell számolni. Annak ellenére, hogy a magyar növényvédelmi szervezet megjelenése óta vizsgálja a faj terjedését, kártételét és a védekezés lehetséges módjait, és elõadásokon, rendezvényeken, illetve szaklapok hasábjain évek óta folyamatos tájékoztatást ad e kártevõ fenyegetõ veszélyérõl, a termelõk szélesebb körében csak idén, a déli megyékben tapasztalt súlyos károkkal járó dõlések láttán tudatosult igazán, hogy valóban komoly a veszély. Ezért szükségesnek tartottuk, hogy a legfontosabb ismereteket összefoglaljuk és újra közreadjuk az érintetteknek.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Növényvédelem tárolás Káposzta

KÁPOSZTAFÉLÉK TÁROLÁSI KÁROSÍTÓI

Október végén, november elején betakarításra kerülnek a hidegtûrõ káposztafélék is. A téli tárolásra szánt növényfajoknál –ugyanúgy, mint a gyökérzöldségeknél- nagyon fontos a száraz idõben történõ szedés és a gondos tisztítás, válogatás. Így csökkenthetjük a tárolás alatti betegségek mértékét.