MENÜ

Szántóverseny Hódmezõvásárhelyen

Oldalszám:
2014.01.08.

Mirõl szól a szántóverseny?
Nemcsak a szellemi és technikai felkészültségrõl, hanem elhivatottságról, és egy olyan napról, amelynek nincs vesztese, mert mindenki tanulhat valami újat a másiktól, de lesznek nyertesek, akik képviselhetik városunkat és térségét az országos, és akár a világversenyeken.

Két évvel ezelõtt 1999.–ben a Hódmezõvásárhelyi Gazdasági Egyesület szerezte meg Hódmezõvásárhely térségének az Országos Szántóverseny Szövetségnél a szántóverseny szervezés jogát, amelynek értelmében a Hódmezõvásárhelyi Gazdasági Egyesület és a Hód﷓Mezõgazda Rt. szervezésében 2001. évben ismét megrendezésre került Hódmezõvásárhelyen az Országos Szántóverseny területi döntõje.

Idõpontja: 2001. szeptember 1-2.
Helyszíne: a Hód-Mezõgazda Rt. Kiállítási Centruma és a
SZTE Fõiskolai Kar Tanüzemének területe

Ebben az évben úgy gondolta a szántóverseny Szervezõbizottsága, hogy a korábbi terveknek is megfelelõen egy sajátos egyedi hangulatot szeretne adni a szántóversenynek.
Célként tûzték ki maguk elé, hogy a szántóverseny a gazdatársadalom ünnepévé, szakmai találkozójává váljon, de mindenki talált látnivalót, aki kíváncsi volt Hódmezõvásárhely múltjára, hagyományaira és a gazdák szemével látott jelenére.

Elsõ ízben került megrendezésre Hódmezõvásárhelyen egy nem túl nagy, de a szakma szempontjából széles vertikumot felvonultató kiállítás, ami elsõsorban a szántóföldi növénytermesztés témakörét fogta össze. A kiállítás szakmai értékét igazolja, hogy a Dél-alföldi régió legjelentõsebb gépforgalmazói, könnyûszerkezetes épületgyártók, mezõgazdasági kenõolaj forgalmazók tisztelték meg részvételükkel a vásárt. A kiállítás látványosságát emelte a mezõgazdasági feldolgozó üzemek és élelmiszergyártó cégek bemutatkozása. Nem hiányozhattak a rendezvényrõl a már Vásárhelyen tradicionális lovasprogramok, valamint a Hódmezõvásárhely és környékérõl származó régiségekbõl összeállított, a gazdatársadalom múltját bemutató hagyományõrzõ kiállítás. A „gazdatalálkozó” hangulatáról népdalkörök elõadásai és az elmaradhatatlan kirakodó vásár gondoskodott.

A szántóverseny az Országos Szántóverseny Szövetség kiírásának megfelelõen négy kategóriában lett megrendezve:
I. kategória 2-3 fejes ágyekék
II. kategória 4-5-6 fejes ágyekék
III. kategória váltvaforgató ekék
IV. kategória lófogatos ekék


Eredmények:

A kategóriánként 1. és 2. helyezettek indulhatnak a szántóverseny országos döntõjén.

Azt, hogy elismerésre méltó szinten mûvelik ezt a mesterséget régiónk „versenyzõi”, a 2001. szeptember 5.-én Bólyban megrendezett országos döntõn elért, erõs középmezõnybeli eredmények igazolják.