MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2001/11 > Állattenyésztés szarvasmarha borjú

A borjúnevelés technológiája

Miután a szarvasmarha egyet ellõ állat, nagyon fontos, hogy a megszületett utódokból mind több szakszerûen felnevelt tenyészállat, a hízóanyagból pedig mind több kiváló minõségû vágóállat legyen. A szarvasmarha esetében igaz leginkább, hogy szaporulat nélkül nincs tejtermelés és nincs hústermelés. Kiváló tenyészállat csak olyan egyedbõl lesz, amelynek a fejlõdésének minden szakaszában maximálisan kielégítjük az igényeit, mint a tenyésztés, mint a takarmányozás és nem utolsósorban tartástechnológia szempontjából. A borjúnevelés az egyed fejlõdésének elsõ legfontosabb szakasza.

Szakfolyóirat > 2001/11 > Állattenyésztés Takarmány Tehén

A takarmányok érzékszervi vizsgálata a tehenészetben

Megfelelõ tárolóhelyek hiányában a takarmányok 20-40 %-os (esetenként teljes) veszteségével (rothadásával) kell számolnunk. Romlott takarmány etetésével beteggé tesszük állatainkat. Tehát igen fontos, hogy a takarmányozási gépeket kezelõ dolgozók felismerjék a különféle takarmányok érzékelhetõ hibáit, a romlott takarmányrészeket ne etessék, ne keverjék „egészséges” takarmányféleségekkel.

Szakfolyóirat > 2001/11 > Állattenyésztés HACCP veszélyelemzés

HACCP - veszélyelemzés és kritikus szabályozási pont I. rész: a HACCP-rõl általában

A Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok rendszere (a továbbiakban: HACCP) egy olyan tudományosan megalapozott rendszer, mely az élelmiszerek biztonságáról való gondoskodás érdekében megállapítja a jellemzõ veszélyeket és kijelöli a kiküszöbölésükre szolgáló intézkedéseket. A HACCP rendszer elsõsorban a veszélyek megelõzésére összpontosít, ugyanakkor rugalmasan képes alkalmazkodni a technológiai, technikai és egyéb, a termelést meghatározó és befolyásoló mindenkori körülmények változásaihoz.

Szakfolyóirat > 2001/11 > Állattenyésztés sertés fertőtlenítőszer

Sertéstelepek tisztítási-fertõtlenítési hatékonysága

Bevezetés Az állatállomány betegségek, járványok elleni védelme alapvetõ fontosságú gazdasági érdek. Hazánkban számos, nagy állatlétszámmal üzemelõ állattartó telep mûködik. Ezeken a telepeken jelentõs veszteségeket okoznak a ciklikusan fellépõ fertõzõ betegségek. A lokális, vagy országos méretû betegségek, járványok kialakulásának és elterjedésének megakadályozásában a preventív fertõtlenítésnek igen nagy szerepe van.