2014.01.13.
Az EU 2092/91-es rendelet megfogalmazása szerint GMO alatt olyan szervezet értendõ, amelynek a genetikai állományát úgy módosították, ahogy az a természetben nem fordulhat elõ keresztezõdés és/vagy természetes rekombináció útján. GMO származék bármely olyan anyag, amelyeket GMO termelt vagy abból származik, de magát a genetikailag módosított szervezetet nem tartalmazza. A magyar géntörvény - az 1998 évi XXVII. törvény a géntechnológiai tevékenységrõl - a következõképpen definiálja a géntechnológiával módosított szervezetet: „olyan szervezet, amelyben a génállomány génsebészeti beavatkozás által változott meg, ideértve ennek a szervezetnek a beavatkozás következtében kialakult tulajdonságot továbbvivõ utódait”.
Felmerülhet a kérdés, mivel magyarázható ezen szervezetek ill. anyagok felhasználásának tilalma?
A géntechnológia során egy élõlény génállományába bevisznek vagy onnan eltávolítanak egy vagy több gént, azzal a céllal, hogy tulajdonságait megváltoztassák. A géntechnológia nem egyszerû folytatása a hagyományos növénynemesítésnek, amelynek során szelekcióval egymáshoz közel álló fajokat kereszteznek, hiszen a géntechnológia alkalmazásakor egymástól törzsfejlõdésileg távol álló fajokból származó géneket ültetnek be egy másik szervezetbe, ezzel olyan kombinációkat alakítanak ki, amelyek természetes úton soha nem jöhetnének létre. A kutatások során sikerült ugyan az állati és növényi szervezetek génjeinek kis százalékát feltérképezni, azonban igen keveset tudunk a gének egészének együttes mûködésérõl, azok bonyolult kölcsönhatásairól. Márpedig ha egy állatfaj/növényfaj génállományában megjelenik egy idegen gén, annak a kívánt hatáson kívül egyéb, a régi környezetben nem ismert új hatása is lehet.
Mezõgazdasági és élelmiszeripari géntechnológia jelenleg négy fõ területen folyik:
- a növény ellenálló képességének fokozása (klíma- és egyéb ökológiai tényezõkkel, betegségekkel, illetve kártevõkkel és vegyszerekkel szemben);
- a termék tulajdonságainak megváltoztatása (hosszabb tárolhatóság, más íz, bizonyos anyagok termelése);
- a növény terméshozamának fokozása;
- génmódosított mikroorganizmusok segítségével enzimek és adalékanyagok elõállítása.
Az elsõ csoportba tartozó herbicid rezisztens növények (pl. Roundup Ready szója) különösen nagy veszélyt jelenthetnek a környezetre. A rezisztencia lehetõvé teszi, hogy a génmódosított haszonnövények olyan herbicidekkel is kezelhetõk legyenek, amelyek hatására korábban elpusztultak volna. Ez azt jelenti, hogy a növényekben még több és eddig nem jellemzõ vegyszer halmozódik fel, amely a táplálkozási láncon keresztül bekerül az emberi szervezetbe is. Az is elképzelhetõ, hogy a genetikailag megváltoztatott szervezetek nem módosított szervezetekkel keresztezõdnek a természetben, így a herbicid rezisztens növények átadhatják ezt a tulajdonságot a gyomoknak is, amivel gyomirtószer-tûrõ gyomokat hozhatnak létre.
Van példa olyan GMO növényre is (pl. Bt kukorica), amely olyan mikroorganikus toxint termel, amely rovarölõ hatású, és nem csak a kukoricamolyt, hanem a vele kapcsolatba kerülõ hasznos szervezeteket is elpusztítja.
Számos közlemény jelent meg arról, hogy a gének nemcsak szaporodással (vertikálisan), hanem baktériumok, vírusok vagy úgynevezett mozgó genetikai elemek révén horizontális úton is átvihetõk egyik egyedbõl a másikba és egyik fajból a másikba. A génmódosított szervezet a természetbe kiszabadulva szelektív elõnye miatt elterjedhet és kiszoríthat más fajokat, hozzájárulva a biológiai sokféleség és a genetikai állomány elszegényedéséhez.
A GMO növények emberi egészségre tett nemkívánatos hatásait, mint például az allergiakeltést, az antibiotikumok hatásosságának csökkentését kísérletek igazolják, de az idõ múlásával még számos eddig nem ismert táplálkozás-élettani hatásuk is felbukkanhat.
Az ökológiai gazdálkodás alapelveivel a GMO használat összeegyezhetetlen, annak természetellenes volta és a környezetre gyakorolt beláthatatlan hatásai miatt.
Az ökológiai gazdálkodásban a GMOk és származékaik használatának tilalma a következõ területekre terjed ki:
− vetõmagokra, vegetatív szaporítóanyagra,
− tenyészállatokra,
− növényvédõ szerekre,
− trágyákra, talajjavító-anyagokra,
− technológiai segédanyagokra, (beleértve az oldószereket),
− takarmányokra, (összetett takarmányokra, takarmány alapanyagokra, takarmány adalékokra, takarmány gyártás technológiai segédanyagaira).
Az ökológiai termékek teljes termelési folyamata –kezdve a mezõgazdasági termeléstõl a végtermék elõállításáig - gondos megfigyelés alatt áll az ellenõrzés, minõsítés során. A termelési lánc minden egyes pontján tiltott a GMOk és származékaik használata.
Így nagy figyelmet elsõsorban azokra a területekre kell fordítani, ahol az ökológiai termék-elõállítás kapcsolatba kerül a konvencionális termeléssel. Ez azt jelenti, hogy a 2/2000 FVM-KöM együttes rendeletben, illetve az EU 2092/91sz. rendeletben megengedett konvencionális összetevõkre, segédanyagokra és adalékanyagokra kell fokozottan ügyelni.
A korábbi meghatározás értelmében a GMO egy reprodukcióra képes szervezet, amely képes a genetikai anyagának átörökítésére. Amint a szervezetet képtelenné teszik a reprodukcióra, pl. aprítás, szárítás vagy hevítés által, akkor az GMO származékká válik.
Ahhoz, hogy eldönthessük, vajon egy anyag (mezõgazdasági alapanyag, adalékanyag, technológiai segédanyag) GMO származék vagy nem, az elõállítási folyamatot kell ellenõrizni a végterméktõl kezdve visszafelé az elsõ szaporodásra képes szervezet meghatározásáig, amelybõl a vizsgált anyag származik. Ha ez nem GMO szervezet, akkor a származék felhasználható az ökológiai gazdálkodás során. Az egyéb anyagokat, mint a takarmány, növényvédelemben használatos anyagok, technológiai segédanyagok, amelyek segítségével a vizsgált konvencionális terméket elõállították, nem kell figyelembe venni.
A továbbiakban felsorolt példák bemutatják, hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban a fenti irányelvet.
- konvencionális növényi olaj: csak azt a szervezetet kell figyelembe venni, amelybõl az olaj származik. Azokat a peszticideket, tápanyagutánpótló és talajkondícionáló anyagokat stb., amelyeket a konvencionális gazdálkodás során felhasználtak, nem kell vizsgálni.
- konvencionális pektin: A vizsgálat tárgya az alma – melybõl a pektin ered-, a termesztése során használt peszticideket, tápanyagutánpótló és talajkondícionáló anyagokat nem kell figyelembe venni.
- bio pektin: Itt az alma termesztése bio körülmények között történik, így a szabályok értelmében a vizsgálat kiterjed a növényvédõszerekre és a trágyákra, szaporítóanyagra is.
- konvencionális rennit: A borjak- amelyek összetett gyomrából a rennit származik- képezik a vizsgálat célját, azok takarmányát nem kell vizsgálni.
A génmódosított szervezetek és származékaik használatára vonatkozó tilalom betartatását az ellenõrzõ szervezetek biztosítják. Az ellenõrzés során a gazdálkodónak rendelkeznie kell minden génmanipuláció feltételezésére okot adó anyag és termék (
1. táblázat) GMO mentességet igazoló nyilatkozatával.
További információ nyerhetõ az interneten www.infoxgen.com honlapon.
Szemanik Enikõ
okl. agrármérnök
Hungária Öko Garancia Kft.