MENÜ

Sajtóinformáció a Lemken váltvaforgató ekék a gazda fejével gondolkodnak

Oldalszám: 10
2014.01.13.

Nagyüzemek és magángazdálkodók számára egyaránt csúcsminõséget nyújtanak a német Lemken gépgyár többszörös világbajnokságot nyert ekéi. A legkiválóbb keményfém ötvözetekbõl készült, hosszú élettartamra és a legkülönfélébb munkafeltételekre konstruált munkagépei, világszínvonalat képviselnek mind a vontatási erõátvitelben, mind a munkaminõségben és költségtakarékos megoldásokban.

A Lemken EurOpál típusú ekék modern hidraulikus forgatómûve elõsegíti a szántás közbeni precíz átváltást és a határozott forgatási folyamatot a dõlésszög utánszabályozása nélkül. A kúpcsapágyazás és a nemesített acélok felhasználásával nyert nagy stabilitás biztosítja a hosszú élettartamot. A gép elõnyei közül kiemelhetjük a magasságban állítható vonótengelyt, amely a traktor alsó vonórúdjainak mindig optimális helyzetét eredményezi, valamint lengéscsillapítóként is funkcionál. A kormánylemezek edzett speciális acélból készülnek, alakjuk révén kisebb kopásúak. A szabadalmaztatott „Optiquick” beállítási rendszer használatával végtelenül egyszerûvé válik az eke és traktor összehangolása, amely kitûnõ vontathatóságot eredményez, kiküszöbölve az oldalirányú húzóerõt.A Lemken Vari-Diamant félig függesztett váltva forgató eke vetõágykészítéshez és téli mélyszántáshoz is ajánlott. Az optimális szántást (30-55 cm/ekefej) fokozatmentes, hidraulikus munkaszélesség-állítással végzi, igazítva a mindenkori talajstruktúrához, szervesanyag és nedvességtartalomhoz. A menetközbeni fogásállításkor fellépõ kopás a csuklópontok kettõs perselyein fejti ki hatását. Ez az egyedülálló megoldás is a Lemken gépeknek értékét és élettartamát növeli.

Két teleszkópos munkahenger forgatja erõteljesen és ütközésmentesen 180°-kal az ekét. Az átmenõ, vonótengely magasságában egyszerûen állítható. A nagyobb lökésszerû terheléseket is felfogja, ami védi a traktort és az eketornyot. Az eke munkamélysége elöl a hárompont felfüggesztõ karokkal hátul hidraulikus úton állítható támkerekekkel szabályozható be. Az eke kiemelését és behúzását a táblavégi fordulóknál pontosan lehet tartani. A nagyméretû támkerék csökkenti szántáskor a talajnyomást, és a szükséges biztonságot nyújtja a közúti szállításnál. A túlnyúló utolsó ekefej lehetõvé teszi a táblaszélek szántását árkoknál, kerítéseknél és más tereptárgyaknál.

A Lemken magyarországi tapasztalataira is építve fejlesztette ki több mint tíz féle ekefejét, melyeken a normál és a réselt kormánylemezek kitûnõen illeszkednek a különbözõ és változó talajviszonyokhoz.A Raiffeisen Agrárház Kft a Lemken szántóföldi vetõ- és munkagépek teljes termékpalettáját forgalmazza.

8000 Székesfehérvár, Takarodó u. 2.Tel: 22/312-047 Fax: 22/310-422

7100 Szekszárd, Páskum u. 2. Tel: 74/418-811 Fax: 74/416-628

9141 Ikrény Tel: 96/741-054 v. 96/741-062

Október végén tartották a „normál és réselt kormánylemezes váltvaforgató ekék vetõ-és mélyszántási vizsgálatait, melyet az FVMMI GM Kht. végzett. Az elõzõ számban írtuk, hogy beszámolunk a hivatalos eredményeikrõl, azonban ezeket az Intézet még nem hozta nyilvánosságra. Az Agro napló olvasóinak az Új év elsõ számában fogunk részletes információval szolgálni.