MENÜ

A gépesített takarmányozás épületigénye

Oldalszám: 113
2013.11.05.

Az etetésre kerülõ takarmányokat különbözõ módszerekkel és eszközökkel juttathatjuk az állatok elé. A takarmányozásban is az élõmunka helyettesítése állati erõvel, vagy gépekkel növeli a munka termelékenységét és a gépesítettség mértékével együtt nõ a beruházási igény is. A gépesített mobiletetésnél a szekér a csille, a traktoros pótkocsi, a keverõ-kiosztó kocsi részére a jászolsor (sorok) mellett etetõfolyosót (rendszerint áthajtós) alakítanak ki, melyet nagyrészt a gépek mozgási tereként használnak. A tartás az épület és a takarmányozásgépesítés összefüggéseit az 1. táblázatban gyûjtöttük össze.

A hazai tehénistállóink egy része falmelletti jászlas, vagy fal melletti etetõutas kialakítású, amelyekben a gépesítés az épületek átalakításával együtt valósítható meg.
A traktoros pótkocsis, vagy a keverõ-kiosztó kocsis takarmányozás csak azokban az istállókban valósítható meg, amelyekben a traktor és a pótkocsi (keverõ-kiosztó kocsi) az istálló takarmányos folyosóján szélességben és magasságban egyaránt elfér. További feltétele e gépesítési módnak, hogy a takarmányos folyosón átmenõ közlekedés legyen megvalósítható. Ezért a folyosók végén lévõ ajtókat úgy szükséges kialakítani, hogy azokon a takarmányozást végzõ jármû is keresztül haladhasson. Ahhoz, hogy a takarmányozást végzõ jármûvek telepen belüli mozgása sáros idõben is zavartalan legyen, a takarmánykomponenseket tároló létesítményeket és az istállókat szilárd burkolatú utakkal szüksége összekötni. Egy meglévõ tehenészetben, istállóban a takarmányozásra alkalmazható gépesítési megoldások nagymértékben függnek a tartástechnológiától és az épületek kialakításától. A takarmányozásgépesítés fejlesztésekor alapvetõen két lehetõségünk van, vagy az épület adottságaihoz választunk gépet, vagy a kiválasztott géphez alakítjuk az etetõfolyosó és a hozzá tartozó ajtók és a jászol méreteit. E döntéshez ismernünk szükséges a szóba jöhetõ gépek szélesség- és magasságigényeit. A csillés szállításhoz 1,3-1,4 m, a pótkocsis szállításhoz (takarmányozáshoz) 2,0-2,2 m, a keverõ-kiosztó kocsis takarmányozáshoz 2,5-2,6 m széles etetõfolyosó szükséges.
Amennyiben a jászolsor a kifutóban, karámban vagy az istálló nyitott oldalán helyezkedik el, a keverõ-kiosztó mozgásához tág hely áll rendelkezésre. Ilyenkor az épület és jászol méreteit a keverõ-kiosztó kocsi kiválasztásához rendszerint nem szükséges figyelembe venni.
1. táblázat. A tartás, az épület- és a takarmányozásgépesítés összefüggései
Gödöllõ, 2001. január
Dr. Bak János