MENÜ

A Kemira új takarmányadalékai:

Oldalszám: 123
2013.11.13.

BOLIFORÒ savkészítmények

Jelenleg tizenegy savkészítménybõl álló termékpalettájával a Kemira a különleges igényeket is kielégíti. Magyarországon most hat termék piaci bevezetése van folyamatban, ezek közül három szilárd savkészítmény magas savtartalommal és a legkülönbözõbb technológiai igényeknek messzemenõen megfelõ tulajdonságokkal rendelkezik. A savkészítmények egyre kiterjedtebb alaklmazása idõszerû téma a mikotoxin- és szalmonella-probléma elõtérbe kerülése, az antibiotikus hozamfokozók fokozatos kiszorulása és az egyre költségérzékenyebb, hatékonyságközpontú takarmány- és állati termékelõállítás miatt.

A BOLIFORÒ savkészítményeknek az emberi és állati szervezetben káros mellékhatásuk nincs, a szervezetben illetve a környezetbe kerülve biológiailag lebomlanak. A termékek csökkentett korrozív hatásúak, a takarmánygyártó és felhasználó üzemek berendezéseit szakszerû felhasználás esetén nem károsítják. (Gyakran beszélnek, írnak „nem-korrozív” savkészítményekrõl: ez pontatlan megfogalmazás, esetleg szakszerûtlen reklámfogás. Valójában ilyen termékek nem léteznek, és mi ragaszkodjunk a pontos, helyes meghatározáshoz.)
A Kemira szilárd termékeinél több formulázástechnikai újítást, fejlesztést is alkalmaz, amelyek révén magas savtartalom érhetõ el úgy, hogy a készítmény stabil maradjon a takarmánygyártás technológiai folyamatai során. Így a hatóanyag a készítményben marad, majd csak az állat emésztõrendszerében hasznosul, és nem lépnek fel kedvezõtlen kísérõ jelenségek sem (korrózió, tápanyagok károsodása.) Termékeink összetétele, alkalmazástechnikai tulajdonságai állandók, a termékek a Kemira saját üzemeiben szigorú minõségi követelmények betartása mellett készülnek. Az alábbiakban röviden ismertetjük Magyarországon forgalmazott savkészítményeinket.
BOLIFORÒ FA 2200 L
Magas hangyasavtartalmú, ammónium-formiátot és más adalékokat tartalmazó folyékony készítmény. Monogasztrikus állatok, elsõsorban malacok és biológiailag fiatal baromfiak takarmányainak kezelésére alkalmas olyan takarmánykeverõkben, ahol a fõkeverõn a folyadékbevitel megoldható. Gyomor- és bélflóraszabályozó, valamint nutritív hatása mellett a takarmányban is gátolja a káros baktériumok szaporodását.
BOLIFORÒ AS 2100 L
Folyékony hangyasavkészítmény, amely propionsav és ammónium-formiát hozzáadásával készül. Elsõsorban szalmonellagátló hatása miatt javasolt: magas fehérjetartalmú takarmány-alapanyagokban (pl. halliszt) is hatékonyan alkalmazható akár már kialakult szalmonellafertõzések megállítására is, de mindenképp helyesebb a megelõzõ védekezésben használni. Emellett takarmányokban, pl. baromfitápokban is felhasználható, többek között a tojások szalmonellafertõzésének megelõzésére. További alkalmazási területe az erjeszett takarmányok kezelése (szilázsok vágási felületének védelme az aerob utóerjedési folyamatok ellen, liszteriózis-megelõzés, stb.).
BOLIFORÒ AM 5000 L
Folyékony készítmény magas propionsavtartalommal, amely hangyasav és ammónium-formiát hozzáadásával készül. A piacon jelenleg található, csökkentett korrozivitású termékek közül rendkívül magas szerves savtartalmával tûnik ki. Korrozivitása ugyanakkor más termékekkel összehasonlítva az egyik legcsekélyebb, ezért kiválóan használható kedvezõtlen technológiai körülmények esetében is. Elsõsorban penészgátlóként javasoljuk szemes termények tartósításához, ún. nedves tartósításhoz és takarmánykeverékek tartósításához.
BOLIFORÒ FA 2000 S
Szilárd készítmény, amely szabad hangyasavat, valamint ammónium-formiátot, foszforsavat és kisebb mennyiségben további szerves savakat tartalmaz. Különleges tulajdonsága, hogy a felhasználásával kezelt takarmánykeverék hõkezelés, granulálás során rendkívül keveset veszít a bevitt hangyasavtartalomból, ami egyébkeént az egyik fõ probléma a szabad hangyasavat tartalmazó készítményeknél. Így a takarmányok többi összetevõjével sem lép káros kölcsönhatásba, nem veszélyezteti a vitaminstabilitást. Ezért magas hõmérsékleten történõ hõkezelés, pelletálás, stb. esetében akkor is ezt a terméket ajánljuk, ha egyébként a folyadékbevitel megoldható lenne.
BOLIFORÒ FA 2100 S
Az elõzõ (FA 2000 S) terméknél magasabb szabad hangyasavtartalmú szilárd készítmény. Kíméletesebb, alacsonyabb hõmérsékleten történõ történõ pelletálás esetében javasoljuk, ill. ha a folyékony savbevitel nem megoldható.
BOLIFORÒ FA 3000 S
Szilárd foszforsavkészítmény. Többéves gyakorlati tapasztalat alapján kijelentjük, hogy ez a termék, bár szerves savat csak csekély mértékben tartalmaz, kitûnõen alkalmazható takarmányok savanyítására, nutritív hatásai kiválóak. Egyik különleges elõnye, hogy ellentétben más, szabad szerves savakat is tartalmazó készítményekkel, ez a termék premixekben és komplett premixekben is alkalmazható, hosszabb tárolás során sem káros a vitaminstabilitásra. Továbbá minden olyan esetben alkalmazható egyedüli savanyító szerként vagy más savkészítmények csökkentett adagjával kombinálva is, amikor a másik savkészítmény ill. annak magasabb dózisa technikailag kockázatos lenne (hõkezelés esetén kiváltott korrózió, vitaminok károsodása, stb.). Kísérletek sora bizonyította, hogy az FA 3000 S éppúgy hatékonyan alkalmazható az antibiotikus hozamfokozók kiváltására, mint a magas hangyasavtartalmú készítmények. Alkalmazásával a felhasznált takarmányfoszfátok mennyisége csökkenthetõ, javul a foszforhasznosítás, csökken a környezet foszforterhelése, és növelhetõ a takarmányok energiasûrûsége.