MENÜ

Bioméhészet Jelentõsége Magyarországon!

Oldalszám:
2013.11.13.

A hazai bioméhészet nem hosszú múltra tekint vissza, de az eltel pár év nagyon aktív és fejlõdõ volt.
A bioméhészet a kilencvenes évek legelején kezdet teret nyerni a Biokultúra Egyesület színeiben is és megalakult a Bioméhészeti szakosztály aminek alapítója és az Országos Bioméhészeti Találkozó kezdõje/ ORBITA/ dr Szalay László volt .
A bioirányzat fejlõdése így a méhészeté is nagy léptékû volt hiszen 1992-93-ban még 8-10 bioméhész volt , a 2000. Évre már elérte a 165fõ ellenõrzõtt biogazdaságot, ami közel 15 000 méhcsaládot érint.
A hazai méhészeti számhoz képest még csekély a létszám hiszen 17 000 méhész ûzi ezt a mesterséget , 650 000 méhcsaláddal így a bioméhészeti irányvonal csak ennek a töredéke, de a hazai adottságok és a nagy létszámú méhészetek miatt is a bioméhészet nem fog a többszörösére duzzadni ,a méhsûrûség és a kemény bioméhészeti feltételrendszer miatt amit teljes mértékben az EU direktívák szerint ellenõrzi a Magyarországi Biokontroll KHT mint ellenõrzõ szervezet.

A bioméhészet feltétel rendszere nagy kihívást jelent minden átállni szándékozó méhésznek akik ezt a méhészkedési irányvonalat próbálják fejleszteni és vegyszermentessen próbálnak más védekezési technológiával termelnek biomézet ami nagyon keresett a EU piacokon és sokkal kedvezõbb áron lehet értékesíteni. Legnagyobb kereslet a bio akácmézre van de egyre jobban keresik a biohárs, bioselyemkoró, mézeket.
A köztudatban ,de a méhészek jelentõs része szerint a méhészet termékei,de fõleg a méz,feltétlenül"bio"minõségû,tehát nincs értelme bioméhészkedési megkülönböztetésnek. Pedig van. Minden nehézség ellenére egyre nagyobb szükség lenne arra,hogy egyre többen rátérjenek a bioméhészkedésre. Indokólja ezt a fokozódó környezetszennyezetség,és a méhek "lakásán" belül egyre több és erõs hatású vegyszerek jelenléte. A bioméhészkedésre való áttérés egészségügyi és gazdasági kérdés. Nagyobb idõ, szakértelem és technológiai ismeret szükséges. A bioméhészet költségei is magasabbak, és kiméletesebb bánásmód miatt talán a termelés is kevesebb ezt bizonyítja több felmérés hogy 10-20% visszaesik a termelés, de a termék értékesebb lesz, hiszen az így megtermelt biomézért akár 30-50% többlet árat érhetünk el még lédig hordós értékesítés esetén is.
A bioméhészet merõben más méhészkedést jelent ,a kórszerû méhészkedés minden vívmányát hasznosítja. Aki ezt vállalja annak legalább 1 évre van szüksége ,hogy "kaptárjai" megtisztuljanak a vegyszerek káros maradványaitól, és a kaptárban lévõ teljes viasz készletét le kell cserélni, ami egy év alatt nehéz és szerintem szükségtelen is ,így ne számoljon több méhész akik rövid átállást szeretnének hiszen a feltételek adottak és a méhek biológiája is adott. A méhatka megjelenése miatt radikális szert is kellet használni a méhészetekben , és a méhészek feltételezése ezek után , hogy minden méz bioméz már nem volt helytálló. A vegyszer nem csak az atkára hatott, hanem a méhekre is káros hatással van ,sõt a méhész egészségét is veszélyezteti. Ez az egyik oka annak, hogy ma a méz nem olyan biztosan vegyszermentes ,mint volt valaha. Ilyen körülmények között kezdeményezte a Biokultúra Egyesület ,majd 1992-94-ben el is kezdték a bioméhészkedés gyakorlati megvalósítását. Elkezdõdött tehát a méhészkedés történetének egy új fejezete, újabb vitákkal ,elméleti és gyakorlati bizonyításokkal. A bioméhészet hóditása elkezdõdött ,és remélhetõleg nem tart sokáig,. A bioméhészet kialakítása nem csak egészség ,társadalmi szükséglet ,hanem gazdasági lehetõsége is. A varró ellen védekezhetünk biológiai módon is ,ami emberre és méhekre veszélytelen ,valamint a sajátos méhészeti technológiával is.
Magam is 1993-óta foglalkózom bioméhészettel,és teljes állományommal erre tértem át. A bioméz iránti kereslet és érdeklõdés nagyon kecsegtetõ.
Tisztelettel: Vass János
Bioméhészeti Szakosztály Vezetõ.
Kelt: Pécs 2001. április 17.