MENÜ

Mûanyagtartályok borászati értékelése

Oldalszám:
2013.02.19.
A mûanyag edények és eszközök borászati alkalmazása a szürettõl a kész borok tárolásáig elõfordul és elterjedt, jól lehet a különbözõ mûanyagok jelentõs eltéréseket, mutatnak. Elsõként említeném az üvegszállal erõsített polisztirol tartályokat, melyekbõl még a 70-es években több hazai nagyüzem vásárolt jelentõs mennyiséget és szabad térben kialakított erjesztõ és kezelõ tartályként alkalmazták ezeket. Sajnos figyelmen kívül hagyták azt a sajátosságot, hogy a tartálykészítéshez felhasznált mûgyanta érzékeny az UV sugárzásra emiatt a mûanyag öregszik sérülékennyé válik. Így fordult elõ, hogy ezeket a szabadtéri tartályokat 10-15 év elteltével ki kellett selejtezni, mert a tartályok megrepedeztek és a bennük tárolt bor esetleg elfogyott. Természetesen az ilyen típusú edények is hosszabb ideig alkalmazhatók, ha zárt térben, állandó hõmérsékleten használják vagy fényvédõ festékbe bevonattal, látják el.
A legmegbízhatóbb mûanyagtartályok poli-propilénbõl készülnek, amely jól alakítható, hegeszthetõ, hõtûrése is megfelelõ, mivel 100-120Co -s hõhatást is kibír, így tehát forró vízzel is tisztíthatják. Nagy elõnye a polipropilén edényzetnek, hogy a gázáteresztõ képessége nullával egyenlõ, emiatt a bor oxidáció elleni védelmét jól szolgálja, ha a tárolóedényt feltöltött állapotban tartjuk vagy esetleg az átmenetileg darabban lévõ bor felszíne fölé védõgázként CO2-ot engedünk.
Megjegyzendõ, hogy a polipropilénbõl készült boroskannában történõ tárolásnál a borfelszín feletti légtér jelentõsen veszélyezteti a borok frissességét, ezért csupán szállításra, illetve nagyon rövid ideig tartó tárolásra használhatók. Ugyanígy ítélhetõ meg a polietilén kannák alkalmazása, de további hátrányként említendõ meg, hogy a polietilén oxigénáteresztõ képessége igen jelentõs, ezért bennük a bor rövid idejû tárolása is magában hordozza az oxidáció veszélyét.
Az új mûanyag edények tisztítása 0, 8-1%-os szódás mosást majd tiszta vizes öblítést igényel csupán és általában elõnyösnek mondható, hogy a tisztításuk viszonylag egyszerû. Az átmenetileg üresen tartott mûanyag edények nem igényelnek kénezést és egyéb fertõtlenítést. Megjegyzendõ azonban hogy egyes edénytípusok -fõleg a polietilén mûanyagkannák- igen érzékenyek a szaghibákra, így ha véletlenül hibás beteg bor szállítására használták, vagy gondatlan kezelés esetén penészes illetve dohos lett a kanna, sajnos nem hozható rendbe.