MENÜ

Vas utánpótlás Librel kelátokkal

Oldalszám:
2013.11.13.

Köztudomású, hogy minden növénynek szüksége van a vasra. A vas hiánya rendellenességek okoz a fotoszintézis folyamatában és a közismert sárgulásos (klorózisos) tünetek megjelenését eredményezi. A vas hiánya egészségtelen növényi fejlõdéshez, beteg növényekhez és alacsony terméshez vezet. Ez a probléma különösen gyakran és erõteljesen jelentkezik a hajtatásban (dísznövény) és a meszes, lúgos talajokon (szõlõ és gyümölcs kultúrák). A magas pH-n a talaj természetes vas tartalma oldhatatlan (vas-hidroxid, vas-oxi-hidroxid) csapadékot képez és így hozzáférhetetlenné válik a növények számára.

A tõzeg alapú és egyéb mesterséges termesztõ közegekben szinte minden tápanyagot - így a vasat is - kívülrõl kell bevinnünk. A nem kellõen stabilis vas vegyületek reagálnak a mûtrágyák foszfát tartalmával és oldhatatlan a növény számára nem felvehetõ csapadékot képeznek. A lombkezelést általában gomba- vagy kártevõ elleni védekezéssel egymenetben végezzük. Ekkor, ha a vaskészítményünk a permetlében reakcióba lép a növényvédõ szerrel, nem csak a vas utánpótlása válik problematikussá, hanem a peszticid hatékonysága is csökken.. A vas utánpótlás problematikája szinte minden növényi kultúrában jelentkezik, de különösen hangsúlyos gyümölcs, szõlõ, zöldség, dísznövény és erdészeti kultúrák esetében.
A vas utánpótlás során milyen lehetõségeink vannak? Kivihetjük a vasat só, komplex vegyület (poliflavonok, ligninszulfonsavak, citrom sav stb.) és egy speciális, stabilis komplex vegyület - kelát - formában is. A vas sók (elsõsorban a vas-szulfát) és a nem kelát komplex vegyületek a legtöbb esetben magukban hordják az elõbb felsorolt problémákat. Így pl. hatásos talaj kezelés meszes talajon nem végezhetõ só vagy komplex vas vegyületek alkalmazásával. Ezen készítmények gyakran égetnek, és növényvédõ szerekkel sem igazán kombinálhatók. Elõnyük a kedvezõ áruk. Ez azonban csupán a Ft/kg értéket vizsgálva igaz, és nem vonatkozik a kezelés költség/eredmény mutatóira. A vas utánpótlás eredményesen, reprodukálhatóan technológiai szinten csak kelátokkal végezhetõ. A különbözõ kelátok különféle vas tartalommal, különféle stabilitással és ennek megfelelõ árral állnak rendelkezésünkre.
A Librel-LibFer vas kelátok (I. Táblázat) a vas utánpótlás területén a legszélesebb választékot nyújtják, és segítségükkel a lehetõ legoptimálisabb, legkedvezõbb költség vonzatú technológia alakítható ki.
A Librel-LibFer vas kelátok leírása
A Librel Fe-Lo, a Librel Fe-DP és a LibFer SP korszerûen formulázott (por szegény mikrogranulátum), szuper víz oldható vas kelátok. A termékek stabilitása - és így a felhasználhatóság pH tartománya - a táblázaton belül lefelé növekszik. Ezen paraméterek meghatározzák, hogy az egyes készítmények hogyan, és milyen körülmények között használhatók. A Librel Fe-Lo egy EDTA kelát, pH 6.5-ig stabil, tehát alapvetõen lombkezelésre alkalmazható. A Librel Fe-DP egy DTPA kelát, pH 7.5-ig stabil, így talajkezelésre és hidrokultúrában ezen pH értékig alkalmazható. Mivel a hajtatásban a pH a legritkább körülmények között haladja meg ezen értéket, és a termék ára is kedvezõ, ezért a Librel Fe-DP a világ hajtatásának kedvelt vas forrásává vált. LibFer SP nagy pH stabilitású (tetszõleges pH-n alkalmazható) EDDHA kelát, ezért a meszes, lúgos talajokon javasolt a felhasználása. Az elmondottak alapján szinte minden termelõ kialakíthatja a számára legmegfelelõbb vas utánpótlási technológiát. Néhány javasolt példa:
Hidrokultúra, dísznövény termesztés, a közeg pH=6,8 - Librel Fe-DP kezelés, a növény igénye alapján folyamatosan a tápoldatban adagolva Szabad földi levél dísznövény termesztés, a talaj pH=8 - LibFer SP kezelés, idõszakonként beöntözéssel Szõlõ termesztés közepes vas utánpótlású, nem lúgos talajon - Librel Fe-Lo lombkezelés valamely gomba elleni kezeléssel egy menetben Szõlõ termesztés lúgos, meszes talajon - LibFer SP a gyökérzónába bedolgozva és szükség szerinti Librel Fe -Lo lombkezelés valamely növényvédelmi kezeléssel egy menetben.
Összefoglalva elmondhatjuk hogy a Librel-LibFer kelátok segítségével, a kultúránk vas igényének és a termesztõ közegünk pH-jának ismeretében, a rendelkezésre álló kijuttatási eszközeink figyelembe vételével a legkedvezõbb költségû, legkényelmesebb, vas utánpótlási technológia alakítható ki - amit némi túlzással úgy is mondhatunk, hogy kialakíthatjuk a vas utánpótlási stratégiánkat.