MENÜ

A sertés és az ember trichinellosisa

Oldalszám: 41
2013.11.13.

A trichinellosis biológiája
A Trichinella spirális nevû fonalféreg életciklusa születéstõl az ivarérett korig ugyanabban a gazdaszervezetben telik el. A betokozódott, fertõzõképes lárvák az állat húsának elfogyasztásával új szervezetbe kerülnek, majd kifejlett féreggé alakulva a vékonybélben közösülnek. A megtermékenyített nõstény testében kifejlõdõ új lárvanemzedék a nyirok és vérkeringésbe kerül. A máj és a tüdõ hajszálerein keresztül elérik a verõereket és eljuthatnak a szervezet bármely pontjára. Tartósan csak a harántcsíkolt izomsejtekben képesek megtelepedni, ahol tok képzõdik körülöttük, és nyugalmi állapotban több évig életképesek maradnak. Ha a húst ember vagy állat elfogyasztja, a szervezet gyomornedve feloldja a tokot, és a kiszabadult féreg újra kezdi életciklusát.

A trichinellák az emberiség legnehezebben megfogható, rejtõzködõ ellenségei közé tartoznak. Világszerte elterjedtek, és a ragadozó, dögevõ, rovar- és mindenevõ állatok számos fajában elõfordulnak. Az ember számára a legnagyobb veszélyt a házi- és vadsertés jelenti. Az élõvilág fajai közül, a trichinellával szemben az ember a legérzékenyebbek közé tartozik, a sertést viszont alig betegíti meg.
Az emberben, mivel a vándorló trichinella lárvák a szervezet minden részébe eljutnak, a betegségek egész sorát képesek utánozni.
A trichinellosis lefolyása emberben.
A trichinellosis kizárólag fertõzött hús fogyasztásával terjed. Kezdetben hányinger, hasi görcsök, hasmenés jelentkezik, majd 1-2 hét múlva a szem környékének duzzanata, láz, fejfájás, szempanaszok, és izomfájdalmak észlelhetõk. Súlyos esetben szív-, ideg- és légzõszervi szövõdmények mutatkoznak. A halál oka rendszerint szívizomgyulladás. Gyógyulás esetén a panaszok enyhülnek és 3. hónap múlva eltûnnek.
A tünetek helyes értékeléséhez a vérképvizsgálattal megállapítható eozinofilia (a vérben található un. eozinofil fehérvérsejtek számának jelentõs megnövekedése), és az izomból vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata (izombiopszia) nyújt segítséget.
Ha emberben az izomszövet egy grammjára 10 lárva jut enyhe, 100-ig mérsékelt, 500-ig súlyos kimenetellel számolnak. A trichinellás fertõzések nagy része olyan enyhe lefolyású, hogy a beteg nem kerül orvoshoz. Hazánkban, 1987-ben 32, 1989-ben 21, 1991-ben 6, 1998-ban 3 emberi megbetegedést jelentettek. Valamennyinek vaddisznó húsból készült kolbász volt a fertõzési forrása.
Védekezés, megelõzés
A sertések fertõzése megelõzhetõ, ha a hulladékkal történõ hízlalást teljesen beszüntetik, vagy csak alaposan megfõzött moslékkal etetik az állatokat.
Az ember fertõzése az ételek legalább 55 °C-on való fõzésével elkerülhetõ. A lárvák 3 napig tartó, -15°C-os, vagy 1 napig tartó - 18 °C-os fagyasztással elpusztíthatók, pácolás, füstölés illetve sózás után azonban életben maradhatnak.
A házi- és vadsertés, valamint a ló húsának mikroszkópos vizsgálata - a házivágások kivételével - kötelezõ. A vizsgálat jelentõs költséggel és munkával jár. Számos vágóhídon állatok millióit vizsgálva sem találtak trichinellát, ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartják a vizsgálatot. A hagyományos módszerrel egy állatból 6-7 mintát ellenõriznek mikroszkóppal. Nagy vágóhidakon 40-100 sertés rekeszizom mintáit összesítve homogenizálják, majd sósavból és pepszinbõl készített folyadék segítségével megemésztik, és ülepítés után mikroszkóppal vizsgálják. A hatósági állatorvos export szállítás esetén a trichinella-vizsgálat elvégzését és negatív eredményét köteles igazolni.
A trichinellosis jelentõsége napjainkban Az elmúlt évek során Európában lezajlott élelmiszerbotrányok megingatták a fogyasztók élelmiszer-biztonságba vetett bizalmát. Mivel a sertés féregfertõzéseivel kapcsolatosan számos elõítélettel találkozunk, a trichinellosisra továbbiakban is fokozott figyelmet kell fordítani.
Lengyelországban, 1969-ben tíznél több emberi megbetegedés fordult elõ vaddisznó és nutriahúsból származó pástétom fogyasztása után. Ezt megelõzõen Svájcban öt embert fertõzött meg a sertés- és nutriahús keverékébõl készült kolbász.
Francia- és Olaszországban 1974-óta a lóhúsfogyasztást követõen több mint 2600 emberi trichinella fertõzésrõl számoltak be. Ezért az EU 1985-ben elõírta a lóhús kötelezõ trichinella-vizsgálatát. Feltételezik, hogy a lovak takarmánya fertõzött húslisztet tartalmazott, vagy rágcsálóktól lett szennyezett. 1993-ban, Franciaországban több száz személyt fertõzött meg egy, az USA-ból származó ló húsa, 1994-ben pedig uruguayi eredetû lóhús volt a fertõzés forrása.
Németországban, 1998-1999-ben 50 ember betegedett meg egy húsfeldolgozó üzemben elõállított füstölt kolbász fogyasztása miatt. A vizsgálat során megállapították, hogy az egyik esetben spanyol eredetû húshoz kevertek belga és német mélyhûtött sertéshúst, a másiknál nyers kolbászhús volt a fertõzés forrása, utóbbi alapanyaga belga, német és holland vágóhidakról származott.
A szomszédos, horvátországi Eszék-Baranya megyében a trichinellosis a házi disznóvágások idején évek óta rendszeresen közegészségügyi problémákat okoz. 2000-ben 128 emberi megbetegedést észleltek, közülük 39 beteg szorult kórházi ápolásra, és feltételezik, hogy csak az esetek felét ismerték fel.
Mivel a kóstoló adásának nagy hagyományai vannak, a probléma évrõl-évre újra jelentkezik.
Százados Imre dr.