MENÜ

Állattenyésztés

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés szaporítás húsmarhák

A húsmarhák szaporítása

A húsmarhatartás eredményességének feltétele a jó és befolyásolható szaporodóképesség. A tehén szaporodását és szaporítását ebben a közleményben csak röviden lehet tárgyalni, bõvebben errõl Szabó F. szerkesztésében megjelent Húsmarhatenyésztés (Mg.Kiadó 1998) c.könyvben olvashatunk. Csupán néhány témát érintünk most, elsõsorban a fedeztetési szezonra, a termékenyítés körülményeire, a fogamzóképesség elõrejelzésére, a biotechnikai és terápiás tanácsokra utalva.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés kutya féregtelenítés

A kutya belsõ élõsködõi, a féregtelenítés

Házi kedvenceinkben sokféle féregfaj élõsködik, melyek közül több az embert is megfertõzheti. Ezért lényeges, hogy a kutyatartó gazdik minél több információhoz jussanak kedvenceik belsõ élõsködõirõl. A következõkben az alábbiakról lesz szó: 1. Orsóférgek 2. Kampós férgek 3. Ostorférgek 4. Galandférgek

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés sertés hízlalás

A sertés hizlalásáról…

Hizlalás alatt a technológiai választástól az elkészülésig tartó idõszak tevékenységét értjük. A technológiai választást - hizlaldába telepítést - 70-90 napos kor körül, 25-40 kg testtömeg között végezzük. Korábban - és ez egyes országokban most is jellemzõ - eltérõ ??????

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés vadászat töretet

A töretek üzemenet

A vadászat és ezen belül a vadászati szakma vitathatatlanul konzervatív. Ez természetesen nem baj, sõt... A vadászathoz kötõdõ külsõségek, szokások, valamiféle misztikumként lebegik körül az európai vadászatokat. Ezek a szép és nemes hagyományok azonban, valószínûleg többet jelentenek egyfajta külcsínnél. A vadászati hagyományok ápolása kifejezi a vadász vadhoz, vadászathoz vadgazdálkodáshoz, természetvédelemhez fûzõdõ érzelmi viszonyát is. Ebbõl következik, hogy a vadászias viselkedés és a hagyományok ápolása kölcsönösen feltételezik egymást.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés élettartam életkor

Élettartam, hasznos élettartam

Az élettartamra már sokat utaltam a küllemi tulajdonságok hatásával foglalkozó cikkben és még nagyon sokszor fogunk foglalkozni az élettartammal a késõbbiekben is, valamint napjaink egyik fontos feladata a teheneknek a jelenlegi igen rövid élettartamának a növelése, ezért szeretnék egy részletes áttekintést adni a témával kapcsolatban.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés istálló hûteni hőmérséklet

Lehet-e, érdemes-e a nyitott istálókat hûteni?

ÖSSZEFOGLALÓ A jobb komfortérzet kialakítása miatt a 70-es évek végén készültek a nyitott oldalfalú istállók. Ezekben nyáron a természetes szellõztetés elõnyeit kihasználva kielégítõbb légállapot alakult ki az állatok számára, mint a zárt istállókban. Vizsgálatot végeztünk olyan nyitott épületben, amelyben nagyteljesítményû ventilátorral végzett szellõztetéssel, illetve a szellõztetéssel egyidejû vízbeporlasztással javították az istállóklímát.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés kecsketej

Mikortól és milyen mértékben vehetõ igénybe a kecsketej minõségi termelésének intervenciós támogatása?

Ez év május 11-én lépett hatályba az az FVM rendelet, amely a feldolgozók számára - akik a kecsketejet saját termelésbõl, illetve a termelõtõl történõ felvásárlás után feldolgozzák - lehetõséget biztosít 2001. évben hárommillió liter mennyiségi határig átvett I. osztályú minõségû nyers kecsketej után literenként 15 Ft intervenciós támogatás igénybevételére.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Állattenyésztés Tej tehéntej

Változott-e és mikortól lépett hatályba a tehéntej minõséghez kötött támogatása?

A tehéntej minõséghez kötött támogatásáról szóló március 19-i rendeletet az agrárminiszter május 11-i hatállyal módosította azzal, hogy rendelkezéseit 2001. április 15-tõl kell alkalmazni. Ennek lényege, hogy a 2001. évben a feldolgozó az MSZ 3698 szabvány szerint extrának minõsített tejre, a termelõtõl történt felvásárlás után literenként 6,30 Ft minõségjavítási támogatást igényelhet.