MENÜ

Melyek az I. osztályú nyers kecsketej minõségi követelményei?

Oldalszám:
2013.11.18.

Az I. osztályú nyers tejnek számos tulajdonságnak (érzékszervi, fizikai és kémiai), valamint követelménynek kell megfelelnie.

Külsõ jelleg: fehér szín, egynemû, látható elváltozásoktól mentes. Szag: Jellegzetes, idegen szagtól mentes. Íz: Jellegzetes, idegen íztõl mentes. Tisztaság: Idegen anyagtól, szennyezõdéstõl mentes. A tejalkotórészek mennyisége: természetes összetételnek megfelelõ legyen. Sûrûség: 20 °C-on: legalább 1,028 g/cm3 Savfok, vagy pH érték: legfeljebb 7,05/6,6-6,8 Fagyáspont: - 520 °C, vagy ennél alacsonyabb hõmérséklet Mikrobaszám: <= 1500000 (Ha a nyers kecsketejbõl hõkezelés nélkül állítanak elõ tejalapú terméket, a mikrobaszám nem haladhatja meg az 500000 Cfu/cm3 értéket). A nyerstej gátlóanyagot nem tartalmazhat. Amennyiben hõkezelés nélkül gyártanak a nyers tejtételbõl tejalapú terméket, úgy vizsgálni kell a Staphylococcus aureus mennyiséget is. V.G.