MENÜ

Növénytermesztés

Szakfolyóirat > 2001/6 > Növénytermesztés búza betakarítás

A búza betakarítása

VE Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar Keszthely A búza betakarítási idõpontjának a megválasztása körültekintõ munkát és nagy figyelmet igényel. A megfelelõ aratási idõpont kiválasztásához több tényezõ egyeztetésére van szükség. A biológiai szempontok mellett mérlegelni kell az agrotechnikai és üzemszervezési érdekeket is. A korai betakarítás szükségességét indokolja az esetleges kettõstermesztés, valamint az aratási munkacsúcs széthúzása.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Növénytermesztés szőlőfajták hajtás szaporítás

A szõlõ hónaljhajtásainak kezelése

A szõlõ hajtásainak szárcsomóin ( a nóduszokon), a szártag (internódium) csatornás (barázdás) oldalának alján, látszólag a levél hónaljában két rügy képzõdik. Az egyik a nyári rügy, a másik az áttelelõ rügy. A nyári rügy a keletkezés évében kihajt, és belõle keletkezik a hónaljhajtás; vagy kihajtás nélkül leválik.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Növénytermesztés növények Szántóföld

MÁSODVETÉSEK A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉSBEN II.

Elõzõ számunkban a másodvetésû szántóföldi növények sikeres termesztésének általános kérdéseivel foglalkoztunk. Most pedig dióhéjban sorra vesszük a lehetõségeket és a fontosabb tennivalókat. A lehetõségeket nagyban befolyásolja az idõtényezõ. Májusi másodvetésben pl. vállalkozhatunk a kukorica, napraforgó, szója, köles, mohar, cirok, bab magtermesztésre is rövid tenyészidejû fajtákat választva. Júniusban már szûkülnek a lehetõségeink, de még a silókukorica, a silónapraforgó, a keszthelyi keverék nyári változata a csemegekukorica, a zöldbab, a mohar, a köles, a fontosabb zöldtrágya növények (napraforgó, csillagfürt, facélia, tavaszi repce, olajretek) sikerrel termeszthetõk. Itt jegyezzük meg, hogy az ún. alávetett herefélék (szarvaskerep, bíborhere, fehérhere, somkóró és füves társításai) termését inkább takarmányként tervezzük hasznosítani, talajgazdagításra elégedjünk meg tarló- és gyökérmaradványaikkal.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Növénytermesztés szőlő összeírás

Szõlõ- és gyümölcsös ültetvény összeírás

Az idén június és október között a Központi Statisztikai Hivatal teljes körû összeírást végez hazánkban, melynek keretében számba veszik a szõlõ- és gyümölcsös ültetvényeket. A minden részletre kiterjedõ összeírás az 500 m2 feletti szõlõ-, az ugyancsak 500 m2 feletti bogyós- és az 1500 m2 feletti fás gyümölcsös ültetvényeket érinti. A felmérés fontosságát - az adatok ismeretének szükségességén túl - az Európai Uniós elõírások teszik szükségessé.