MENÜ

Szõlõ- és gyümölcsös ültetvény összeírás

Oldalszám: 64
2013.11.14.

Az idén június és október között a Központi Statisztikai Hivatal teljes körû összeírást végez hazánkban, melynek keretében számba veszik a szõlõ- és gyümölcsös ültetvényeket. A minden részletre kiterjedõ összeírás az 500 m2 feletti szõlõ-, az ugyancsak 500 m2 feletti bogyós- és az 1500 m2 feletti fás gyümölcsös ültetvényeket érinti.
A felmérés fontosságát - az adatok ismeretének szükségességén túl - az Európai Uniós elõírások teszik szükségessé.

Hazánk uniós csatlakozásakor ugyanis a mostani összeírás adatai képezik majd azt az alapot, mely az ágazat szempontjából a továbbiakban meghatározza a szõlészet és gyümölcstermesztés helyzetét az uniós tagországok között. A jövõbeni uniós támogatások alapja is az e felmérés alapján megszületõ adatsor lesz.
Valamennyiünk közös érdeke tehát, hogy a felmérés a legteljesebb legyen, s a valós állapotot tükrözze. Az összeírás két fázisban zajlik majd. Az elsõ fázisban az összeírók az ültetvények gazdáival, használóival pontosítják az ültetvény helyét és alapadatait, a második fázisban hozzáértõ szakemberek minõsítik és szakmai szemmel számos szempontot figyelembe véve regisztrálják az ültetvényeket.
Valamennyi érintettet kérünk, segítsék az összeírók munkáját, hogy a mind hazai, mind nemzetközi szempontból kiemelten fontos összeírás minél sikeresebb legyen.
Központi Statisztikai Hivatal