MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr szőlő tőke Damisol

A szõlõ minõségének fokozása

Az állókultúrák, és így a szõlõ is nagyon érzékenyek a megfelelõ mikroelem ellátottságra. A mikroelem megfelelõ pótlása pedig csak levéltrágyázással oldható meg. Levélen keresztül minden tápanyag a legkisebb veszteséggel pótolható. Nincs elásványosodás, kimosódás, mint a talajra, vagy a mélyebb rétegekbe kiadott mûtrágyáknál, nem rontjuk a talaj kémiai összetételét, pH-értékét, ugyanakkor nagyon pontosan mérve tudjuk kijuttatni a szükséges tápelemeket. Levéltrágyázás során csak a rosszul végrehajtott permetezés okozta veszteséggel kell számolnunk.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr malac antibiotikum születés

Az egészséges malacnevelés

Az elmúlt évben készült statisztika és a saját tapasztalat alapján is azt mondhatjuk, hogy a hazai sertéstelepek nagy részén megszületik az elvárható számú malac. A 2,2 körüli kocaforgóval dolgozó állományok 22 körüli élõ malacot produkálnak évente. Ezt követõen sajnos a legtöbb helyen jelentõsek a veszteségek. A malac pedig már a születése pillanatában is jelentõs értéket képvisel, ami a korai életszakaszban szükséges ráfordítások miatt jelentõsen emelkedik. A kiélezett piaci helyzetben a már megszületett, egészséges malacok elhullása a telep nyereségtermelését teheti kockára. A születéstõl a választásig eltelõ viszonylag rövid idõszak igen nagy figyelmet és szakmailag megalapozott munkát igényel. Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a napos malacok túlélési esélyeit születéskori testtömegük erõsen befolyásolja. Az 1,5 kg körüli születési malactömeg elérése a vemhes kocák helyes takarmányozásával biztosítható.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr Termelés EURO-ÖKO farm

Az EURO-ÖKO Farm

Az EURO-ÖKO Farm Demonstrációs Gazdaság Projekt által kiírt „Csökkentett energiaigényû, környezetkímélõ növénytermesztési technológiák” program 2001. félévi pályázatának tapasztalatai

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr szőlő bor DuPont

DuPont növényvédelem

Minõségi borhoz egészséges szõlõt Ha valaki, akkor a szakember igazán jól tudja, hogy a világpiacon csak jó minõségû borokkal lehet versenyben maradni. De egyre inkább igaz ez a hazai piacra is, hiszen az utóbbi években itthon, csak úgy, mint külföldön, egyre nagyobb a kínálat. Ma már nálunk is egyre inkább az élet minõségének a fokmérõje a kulturált borfogyasztás - mit, mikor, hogyan iszunk.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr termés Lemken Talajelőkészítés

Hatékony talajelõkészítés a jó termés alapja

A jó gazda tudatában van annak, hogy egész évi termése, munkájának végsõ eredménye, függ a vetés elõkészítésétõl. Koránt sem elegendõ a vetõmagokat a talajba juttatni, mert növekedésük csak akkor lesz egyenletes és harmonikus, ha - megfelelõ tápanyagellátás mellett - a talaj elõkészítés, a vetéstechnika egyaránt hatékony és gazdaságos.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr szőlő Fendt nyomtáv

Hatékonyság keskeny nyomtávon

Tolcsva, Szekszárd, Badacsony és Pécs adott otthont május 8-11. között a FENDT FARMER 200V szõlészeti traktorok és munkagépek bemutatójának. A helyi Szõlészeti és Borászati Kutató Intézetek, a Szekszárdi Mg. Rt. és a Raiffeisen Agrárház KFT. közös szervezésében, a szakmai közönség részletes információt kapott a legmodernebb német géptechnikáról: Braun talajmûvelõ gépekrõl, kultivátorokról, soraljmûvelõkrõl, valamint altalajlazítókról, Wanner permetezõgépekrõl és Hammerschmied mulcsozókról.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr szőlő Quadris

Quadris - több, mint szõlõvédelem

A szõlõ gombabetegségei elleni megelõzõ védekezés javában folyik. A korai kontakt szeres permetezésekkel módunkban állt megalapozni a virágzás-kötõdés idõszakának eredményes fürtvédelmét. Ekkor már általában a felszívódó szerek használata válik szükségessé, melyekbõl széles választék található a kereskedelemben. A választáskor mire érdemes ügyelni? - kérdeztem Czigány Csabát, a Baranya Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársát:

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr Utto olaj Mol

Univerzális traktorolajok

A korszerû mezõgazdasági erõgépek és munkagépek olajkenést igénylõ szerkezeti elemei (motor, hajtáslánc, osztómûvek, lehajtások, hidraulikus rendszer, egyéb mechanikus hajtások) igen összetett gépészeti rendszereknek tekinthetõk. A hosszú élettartam és megbízható mûködés csak olyan kenõanyagokkal valósíthatóak meg, amelyek minden szempontból kielégítik az intenzív mechanikai-, termikus-, és kémiai igénybevételek által támasztott feladatokat. A kenõanyag, mint az üzemeltetés szempontjából igen fontos gépelem, a szerkezeti elemek fejlõdésével együtt folyamatosan változik, és a modern olajipari technológiák és adalékgyártási fejlesztések eredményeit tükrözi.

Szakfolyóirat > 2001/6 > Pr szőlő crystal lisztharmat

Védekezés a szõlõben lisztharmat és a rovarkártevõk ellen

Az enyhe tél a meleg tavaszi idõvel párosulva a lisztharmat erõteljes fertõzését idézheti elõ a szõlõültetvényekben. A tél kedvezett a lisztharmat szaporító képleteinek beéréséhez, az utána lehullott csapadék pedig lemosta ezeket a talajba, ahol ezek a szaporító képletek csak a megfelelõ hõmérsékletre várnak és megindul a fertõzés.