MENÜ

A szõlõ minõségének fokozása

Oldalszám: 11
2013.11.13.

Az állókultúrák, és így a szõlõ is nagyon érzékenyek a megfelelõ mikroelem ellátottságra. A mikroelem megfelelõ pótlása pedig csak levéltrágyázással oldható meg. Levélen keresztül minden tápanyag a legkisebb veszteséggel pótolható. Nincs elásványosodás, kimosódás, mint a talajra, vagy a mélyebb rétegekbe kiadott mûtrágyáknál, nem rontjuk a talaj kémiai összetételét, pH-értékét, ugyanakkor nagyon pontosan mérve tudjuk kijuttatni a szükséges tápelemeket. Levéltrágyázás során csak a rosszul végrehajtott permetezés okozta veszteséggel kell számolnunk.

A szõlõben talán a legfontosabb a növény egészséges fejlõdéséhez szükséges bór mennyiségének biztosítása. A metszés során a bórban leggazdagabb hajtásrészeket távolítjuk el a tõkékrõl. A venyigét pedig gyakran csak elégetni tudjuk, így a nyesedékben rejlõ tápanyagforrást sem tudjuk biztosítani. A bór pedig nagyon fontos a növények életében, mert hiányában csökken a megtermékenyülés, „madárkásak” lesznek a fürtök. Romlik a tápanyagszállítás, ez pedig a megképzett tápanyagok pazarlásához vezet: a növény luxus módon fog lélegezni. A tenyészõcsúcsban csökken az új sejtek képzõdése, akár oly mértékben, hogy elhal a hajtáscsúcs. Amit még fontos tudni a bórról, hogy levélen keresztül legjobban szerves kötésben hasznosítják a növények, mégpedig nátriumtól mentes formában.
A DAMISOL levéltrágyák egyik fõ alkalmazási területe a szõlõ, melyre egy általánosan alkalmazható technológiát mutatunk be, ami 1986 óta sikeresen szolgálja a szõlõtermesztõket.
A fürtkezdemények megnyúlásának idején Damisol Bórkoncentrátum 3-5 l/ha, a jó megtermékenyülés biztosítására. Ezt a kezelést célszerû a virágzás után megismételni, fõleg azoknál a fajtáknál, amelyek az oldalhajtásokon is hoznak fürtöt. A tõkénként hagyott nagyobb fürtszám esetén is célszerû még egyszer kiadni az 5 l/ha Damisol Bórkoncentrátumot, ami a magas bór tartalom mellett még 18 % káliumot is tartalmaz.
Az intenzív hajtásnövekedés idõszakában (június-július) jelentkeznek az egyéb mikroelem hiány tünetek, amelyek alapvetõen befolyásolják a növény kondícióját. A Damisol Szõlõ levéltrágya komplexen, azonnal hasznosuló módon tartalmaz nagy mennyiségben cinket, vasat és magnéziumot, valamint egy kevés rezet. Két alkalommal 5-5 l/ha dózisban alkalmazva biztosítja a szõlõ számára fontos mikroelemeket. A Duna-Tisza közi Homokhátságon lévõ ültetvényekben a Damisol Szõlõ mellett még a Damisol Mangánt is szükséges kijuttatni 1-2 alkalommal 3-5 l/ha mennyiségben.
Csapadék szegény idõjárás esetén, illetve ha nem történt megfelelõ trágyázás feltétlen szükség van az általános kondíció megtartására, növelésére, amelyre kiválóan alkalmas a Damisol Kondi komplex levéltrágya. Ebbõl 10-20 l/ha mennyiséget célszerû kijuttatni a zsendülés kezdetéig. A jó kondícióban lévõ ültetvények növényvédelme is könnyebb, mert jobb a növények ellenálló képessége a különbözõ károsítókkal szemben.
A különösen nagy értékû fajtákra javaslunk egy érés kezdetén történõ levéltrágyázást a cukorfok emelésére, a színanyag képzés növelésére. A várható szüret elõtt 3 héttel kell a Damisol BB Cukorrépa 10 l /ha mennyiségét kijuttatni. A cukorfok emelése és a színanyag képzés növelése mellett, a tapasztalatok szerint a levéltrágya javítja a sav-cukor arányt is. A készítmény nagyon jó és gazdaságos hatásáról fõleg a történelmi borvidékek termesztõi számoltak be.
Elõször talán kicsit soknak tûnik a javasolt levéltrágyázások száma, de a több mint 15 éves tapasztalat azt bizonyítja, hogy a javasolt, és minden évben gazdaságosan megtérülõ technológia szükséges a minõségi terméshez, melyre minden évben számíthat a gazda.
Eredményes gazdálkodást kívánva!
Tisztelettel:
Ladányi Péter
Ügyvezetõ igazgató
Damisol Kft. Albertirsa