MENÜ

Quadris - több, mint szõlõvédelem

Oldalszám: 15
2013.11.13.

A szõlõ gombabetegségei elleni megelõzõ védekezés javában folyik. A korai kontakt szeres permetezésekkel módunkban állt megalapozni a virágzás-kötõdés idõszakának eredményes fürtvédelmét. Ekkor már általában a felszívódó szerek használata válik szükségessé, melyekbõl széles választék található a kereskedelemben. A választáskor mire érdemes ügyelni? - kérdeztem Czigány Csabát, a Baranya Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársát:

- Természetesen fontos a szerek hatékonysága, használhatósága, és az sem mindegy, hogy mi mennyibe kerül. Ám van még egy lényeges tényezõ, amire ma már egyre többen figyelnek: az integrált környezetkímélõ növényvédelemben való használhatóság, a mi szerint a készítmények zöld, sárga, illetve piros besorolást kaptak. Ez alapján a szõlõben használható készítmények hatóanyagai közül azok kerültek a zöld csoportba, melyek a legkevésbé terhelik a környezetet, megkímélik a hasznos élõszervezeteket, és nincsenek kedvezõtlen hatással a bor minõségére, beltartalmi értékeire. A besorolás kellõképpen szigorú, hiszen például a legáltalánosabban használt gombaölõ hatóanyag, a kén is csupán a „sárga” csoportban kaphatott helyet.

Mi a Quadris?

A növényvédõ szerek fejlesztõi a hetvenes évek közepén felfigyeltek egy erdei kalapos gomba által termelt toxinra, mely gátolja a gombabetegségek kórokozóinak életfolyamatait. Ebbõl a molekulából kiindulva negyed évszázados fejlesztõmunka során sikerült megalkotni, és a gyakorló gazdák számára is hozzáférhetõvé tenni a Quadrist, melynek hatóanyaga az azoxistrobin.

Melyek a legfõbb tulajdonságai?

A Quadris kimagasló tulajdonságainak köszönhetõen rövid idõ alatt kedveltté vált a szõlõvédelemmel foglalkozó szakemberek körében. A készítmény hatékony valamennyi gomba eredetû kórokozó ellen. Önmagában használva a szõlõt magas szinten védi a legveszélyesebb, fürtöt és levelet károsító gombabetegség, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a fakórothadás ellen.

Milyen az integrált növényvédelemben való besorolása?

A Quadris hatóanyaga az integrált környezetkímélõ növényvédelemben zöld besorolást kapott. Nem jelent veszélyt a környezetre nézve, kíméli a hasznos élõszervezeteket, és veszélytelen a szõlõt és bort fogyasztó emberre. Hatástartama 10-16 nap, ugyanakkor az élelmezésügyi várakozási ideje csupán 7 nap. 1999-ben végzett országos felmérés, laboratóriumi vizsgálatok alapján állíthatjuk, hogy gondos növényvédelem esetén a Quadris-os megelõzõ jellegû kezelésektõl az egészséges, bõ termésen felül jobb must, a bor beltartalmi paraméterek, és minõségi javulások várhatóak.A Quadris használata:

Évente háromszori használatát javasoljuk. Ennek ideje okszerûen a szõlõ legérzékenyebb állapotában, virágzás kezdetétõl, blokkszerûen 10-14 naponként. Ezzel a háromszori kezeléssel gyakorlatilag mentesen lehet tartani a fiatal fürtöt a lisztharmattól, peronoszpórától és a virágzáskori botritisztõl. Más gombaölõ szerekkel keverni szükségtelen, rovar- és atkaölõ szerekkel együtt kijuttatható. Az alkalmazandó dózis 0,75-1 l/ha, illetve az egységnyi területre kijuttatandó permetlé mennyiségétõl függõen 0,1-0,2 dl 10 l vízben.

A kereskedelemben 2 dl-es, valamint 1 és 5 l-es kiszerelésben kapható.

Cseke Lajos

Syngenta Kft.