MENÜ

Univerzális traktorolajok

Oldalszám: 32
2013.11.15.

A korszerû mezõgazdasági erõgépek és munkagépek olajkenést igénylõ szerkezeti elemei (motor, hajtáslánc, osztómûvek, lehajtások, hidraulikus rendszer, egyéb mechanikus hajtások) igen összetett gépészeti rendszereknek tekinthetõk. A hosszú élettartam és megbízható mûködés csak olyan kenõanyagokkal valósíthatóak meg, amelyek minden szempontból kielégítik az intenzív mechanikai-, termikus-, és kémiai igénybevételek által támasztott feladatokat. A kenõanyag, mint az üzemeltetés szempontjából igen fontos gépelem, a szerkezeti elemek fejlõdésével együtt folyamatosan változik, és a modern olajipari technológiák és adalékgyártási fejlesztések eredményeit tükrözi.

A korszerû erõgépek közös sajátossága, hogy a hajtómû, a véglehajtás, és a fékrendszer közös kenési rendszert alkot a hidraulikus körrel. Ez a megoldás lényegében kiküszöböli a téves utántöltésbõl adódó meghibásodásokat és homogén géppark esetén egyszerûsítheti a beszerzést, raktározást. Az ilyen összetett feladatokat kielégítõ kenõanyagokat univerzális traktorolajoknak nevezzük és két típusuk ismert.
UTTO típusú hidraulika-hajtómû olajok Az angol UTTO (Universal Tractor Transmission Oil) rövidítés jelentése: „univerzális traktor erõátviteli olaj”. Az ilyen típusú kenõanyagok az erõgépek közös hajtómû-hidraulika rendszer kenési igényeit egyidejûleg látják el. Ezen kívül egyedi nyomatékváltók, osztómûvek, differenciálmûvek és tisztán hidraulikus körök kenésére is alkalmazható. Az UTTO kategóriába sorolt termékeket sokrétû, elsõsorban gépgyártói vizsgálatok alapján minõsítik. Fontos megjegyezni, hogy motorolajként nem alkalmazhatóak.
STOU típusú motor-hidraulika-hajtómû olajok A kenõanyagok univerzalitása a STOU (Super Tractor Universal Oil) típusú traktorolajoknál tovább folytatódik, mivel alkalmazhatóságuk a hajtómû-hidraulika kör mellett a motor kenésére is kiterjed. Természetesen ezek a teljesen univerzális olajok az egyfunkciós kenési helyekre is javasoltak, vegyük azonban figyelembe, hogy motorolajra vonatkozó viszkozitásuk általában a SAE 10W-30, 15W-30 kategóriába tartoznak, ezért kopott, vagy nagy olajfogyasztású motorokba nem javasolt. Ide használjunk a gyakorlatban bevált, nyári oldalon SAE 40-es, SAE 50-es motorolajokat.
A MOL Rt. kiemelt feladatának tarja, hogy termékválasztéka teljes mértékben kielégítse a mezõgazdaság igényeit, ezért több korszerû traktorolajat is kínál vásárlóinak. Az alábbiakban röviden ismertetjük ezeket az univerzális termékeket.
1.táblázat